In hoger beroep 24 jaar voor loodsmoord

In hoger beroep is maandag de 31-jarige Alberto T. door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf. Volgens het hof is bewezen dat hij in december 2012 de 25-jarige Guido Kosterman (foto) in een loods in Maastricht heeft gefolterd en vermoord. De straf is dezelfde als de rechtbank hem oplegde.

Brand

Het Openbaar Ministerie hadin hoger beroep 24 jaar geëist.

Na de moord stak T. het lichaam van Kosterman in brand. Op 16 december 2012 werd dat in een put naast de loods in Maastricht gevonden. Kosterman was toen al ruim een week vermist. Hij is in de periode van 6 tot en met 9 december 2012 langdurig en gruwelijk mishandeld en daarna vermoord.

Sporen

De verdachte heeft steeds gezegd dat hij de man niet heeft mishandeld en verbrand. Door zijn opvolgende advocaten is vrijspraak bepleit en zijn er alternatieve scenario’s geschetst van mogelijke daders uit het criminele circuit. Ook zou de moord te maken kunnen hebben met het feit dat het slachtoffer als informant voor de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) zou hebben gefungeerd.

Het gerechtshof gelaste nog extra forensisch onderzoek.

Het hof ziet bewijs in dna- en andere sporen en ook in verklaringen van personen aan wie de verdachte heeft verteld dat hij het feit heeft begaan. Aangezien de geweldshandelingen langere tijd hebben geduurd, heeft de verdachte zich kunnen beraden op wat hij aan het doen was en is hij er toch mee doorgegaan. Er is daarom sprake van voorbedachte raad en dus van moord.

Risico

T. wilde niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek, een stoornis was daardoor niet vast te stellen. Gelet op het gruwelijke karakter van de mishandeling en de koelbloedigheid waarmee de man te werk is gegaan, is volgens het hof het risico aanwezig dat hij in de toekomst weer in de fout gaat. Een lange gevangenisstraf vindt het hof daarom op zijn plaats om de samenleving tegen hem te beschermen.

Aan de nabestaanden is een schadevergoeding toegekend van ruim 2.000 euro voor de geleden materiële schade.

Het arrest.

Zie ook:

Eis: 20 jaar voor doden “politiemol”

‘Slachtoffers moordzaken waren infiltrant’ (UPDATE)

Verdachte loodsmoord wil verklaring afleggen

‘Vermoorde Guido Kosterman was informant’