In krap een maand bijna 5,6 ton cocaïne onderschept in Rotterdam

In de Rotterdamse haven is tussen 17 april en 10 mei bijna 5.600 kilo cocaïne onderschept. De grootste vondst was op 17 april toen in drie grote kratten in totaal 2.000 blokken van een kilo geperste coke uit Costa Rica werden aangetroffen. Die kratten stonden in een container waarin tijdens de scan onregelmatigheden werden geconstateerd.

Peru

Dezelfde dag werden 15 kilo-blokken achter de inspectieluiken van een reefer-(koel) container uit Peru aangetroffen door een team van de Douane dat gespecialiseerd is in het zoeken naar drugs op schepen. Op 18 april sloeg een drugshond aan bij een uit Brazilië afkomstige container waarin sporttassen met in totaal 30 kilo cocaïne verstopt zaten.

Op 22 april zagen ambtenaren een afwijking aan de achterwand van een lege container. Toen de wand open werd gemaakt kwam 60 kilo cocaïne, afkomstig uit Peru, tevoorschijn. Op 27 april pakte de Douane bijna 1.100 kilo cocaïne tussen bananen uit Ecuador.

Gitaren

Op 1 mei was het raak bij de doorzoeking van een uit Peru afkomstige container met mango’s die was bestemd voor Frankrijk: 71 blokken waren in de wand van de container verstopt.

Op 2 mei werd 1.260 kilo cocaïne ontdekt die zat verstopt tussen een Amerikaanse partij gitaren. Uit eerste onderzoek is gebleken dat de container via de Verenigde Staten naar Panama was verscheept en daar een paar dagen op de kade heeft gestaan, waarschijnlijk is de cocaïne er daar ingestopt. Vervolgens is de container per schip richting Rotterdam gebracht.

Op 4 mei viel een container op in de scanstraat. Na onderzoek bleek er in een wand 14 kilo aanwezig. De koelcontainer was gevuld met druiven uit Chili. Die dag ontdekte de Douane in een container met vals containerzegel 300 kilo cocaïne tussen een lading bananen uit de Dominicaanse Republiek die op weg was naar een bedrijf in Hamburg.

Schroot

Op 6 mei en 10 mei werden respectievelijk 540 kilo en 200 kilo cocaïne gevonden. Beide keren was het bronland Peru. Op 6 mei zat de drugs verstopt in een lading koper, op 10 mei in een lading schroot.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, heeft de vondsten in onderzoek. De drugs zijn vernietigd.

Het Openbaar Ministerie schat de straatwaarde van alle partijen in beslag genomen drugs samen op zo’n 419 miljoen euro.