‘Voor Pronk lichaam Ates schoongemaakt’

Een 48-jarige man uit Delft heeft voor de rechtbank in Den Haag gezegd dat hij in opdracht van de recent vermoorde crimineel Karel Pronk het lichaam van de 50-jarige Mustafa Ates na zijn dood heeft schoongemaakt en aangekleed.

Gedumpt

Dat bericht Omroep-West over de pro forma-ztting tegen deze Emiele Z.. Vorige week heeft Z. dat bij de politie verklaard die hem na de liquidatie van Pronk op 7 augustus opnieuw hebben gehoord. Z. heeft gezegd dat Pronk hem ook opdroeg om het lichaam van Ates weg te brengen. Dat zegt Z. te hebben geweigerd.

Hij ontkent dat hij Ates (alias Moes Beton) heeft gedumpt in Rijswijk waar diens lichaam op 22 juli vorig jaar werd aangetroffen.

Doodsoorzaak

Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) naar de doodsoorzaak heeft nog altijd geen uitsluitsel gegeven. Zeker is wel dat er voor zijn dood ‘geweld op de hals is toegepast’ en in zijn bloed zat een grote dosis morfine. De advocaat gelooft niet in een verwurging. Dna van Z. zat op de stekker van een elektriciteitskabel die is gevonden bij het lichaam van Ates.

De advocaat van Z. zei dat Ates in een drugslab van Pronk in Vlaardingen werkte en dat hij daar om het leven is gekomen. Maar volgens het OM zijn er in dat bewuste huis geen sporen gevonden van een drugslab. Mogelijk is het schoongemaakt.

Vrije voeten

Z. blijft op vrije voeten hoewel de rechtbank vindt dat er ‘een stevige verdenking’ is dat Z. het lichaam van Ates heeft weggemaakt. De kans is aanzienlijk dat zijn voorarrest bij een eventuele veroordeling langer heeft geduurd dan de straf die hij dan krijgt.

Voorgaande berichten over de zaak tegen Emiele Z.:

‘Ik heb al het smerige werk gedaan’ (UPDATE)

Mustafa Ates gedood door wurging (UPDATE)