Internationale witwaszaak van 100 mio

Dinsdag heeft de politie in een serie landen ruim 70 doorzoekingen gedaan in een mega-witwas-onderzoek, waarbij volgens het functioneel parket van het Openbaar Ministerie tenminste 100 miljoen euro is witgewassen. Het onderzoek wordt gecoördineerd vanuit Nederland en er zijn zoekingen gedaan in onder andere Nederland, Monaco, Spanje, Italië, Luxemburg, Finland, Polen en Dubai. Een Nederlander is hoofdverdachte.

Er is ook onderzoek gedaan in Zwitserland, Spanje en Portugal.

De verdenking is fraude op grote schaal met trustactiviteiten, waarbij de trustmaatschappijen witwassen faciliteerden. 

Een Nederlander wordt als leider van deze groep gezien, die ten behoeve van derden via Nederland gelden weg zou hebben gesluisd naar vennootschappen in belastingparadijzen die rekeningen aanhouden bij banken in onder andere Monaco, Zwitserland en Luxemburg. Naast witwassen worden deze personen ook verdacht van valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Het onderzoek in Nederland wordt uitgevoerd door het Team Opsporing Witwassen van de FIOD, Haarlem, onder leiding van het functioneel parket. Om crimineel verkregen geld terug te vorderen, is ook het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie bij dit onderzoek betrokken. De doorzoekingen in Nederland vonden plaats in Amsterdam, Beverwijk en Laren.

De Nederlandse vertegenwoordiger van Eurojust heeft contacten gelegd in andere EU-landen. Daarop zijn in Italië meerdere zelfstandige strafrechtelijke onderzoeken gestart.