Intimiderende kleerkasten bleken undercoveragenten

Een Nijmeegse cafébaas wil dat drie undercoveragenten worden vervolgd, omdat ze hem zouden hebben geïntimideerd. De man was doodsbang, toen drie gespierde types hem klemreden en begonnen te ondervragen.

Klemgereden

De undercoveragenten deden zich op 12 juli 2016 voor als Marokkaanse criminelen, toen zij Ismael klemreden in een steeg. Ze deden onderzoek naar een schietpartij in zijn café, waarbij twee jaar ervoor twee broers van Marokkaanse afkomst werden doodgeschoten. Omdat de politie dacht dat hij meer wist van de moord dan hij wilde vertellen, werd hij op deze manier benaderd.

Geen kant op

De man vertelt aan Omroep Gelderland dat hij enorm schrok toen drie sportschooltypes uit hun Audi A8 met Belgisch kenteken stapten en op hem afkwamen. ‘Op dat moment kon ik geen kant op. Ik kon mijn benen niet eens meer optillen. Ik begon te zweten, ik was gewoon doodsbang.’ Een van de mannen sprak alleen Frans, en leek volgens Ismael op een ‘huurmoordenaar’ die ‘hem elk moment leek te kunnen aanvliegen’.

Dit is relevant, omdat Ismael is gewaarschuwd dat de moord in zijn café hem wel eens aangerekend zou kunnen worden, van Marokkaanse zijde. De agenten zeiden ook dat er de volgende keer ‘anderen’ zouden kunnen komen en dat zijn gezin dan ‘in gevaar’ zou zijn.

Over de schreef

Pas een paar dagen nadat hij de politie heeft vertelt wat hem is overkomen, krijgt hij te horen dat het om undercoveragenten ging. Ismael is woedend. Hij neemt advocaat Irene Libosan in de arm. Die kijkt ook op van de undercoveractie, vertelt ze aan de Gelderse omroep: ‘Ik vind dat volstrekt niet kunnen. Ik vind dat ze daarmee over de schreef zijn gegaan.’

Op het randje

De Nijmeegse strafrechtdeskundige Sven Brinkhoff denkt dat de inzet van de agenten juridisch wel door de beugel kan, maar moreel gezien op het randje van het toelaatbare is: ‘Wat absoluut niet kan, is fysiek geweld toepassen. Dit lijkt een grijs gebied: wel dreigen, maar we gebruiken geen geweld. Daarom lijkt het moreel gezien nét te kunnen.’

Acties van de eenheid Werken Onder Dekmantel (WOD) zijn in de praktijk lastig controleerbaar, ook leveren ze niet altijd bruikbare informatie op, blijkt uit onderzoek dat in 2004 voor het laatst werd uitgevoerd.

Ruzie over drugs

Justitie wil niets zeggen over de zaak, nu Ismael een procedure tegen de drie agenten is begonnen, en er twee verdachten in de moordzaak zijn aangehouden. Die lijkt te zijn ontstaan uit een ruzie over drugshandel.