Inval FIOD bij Ernst & Young

Volgens De Telegraaf heeft de FIOD afgelopen week in het onderzoek naar vastgoedmiljonair Hans van Veggel ook een inval gedaan bij het kantoor van accountant Ernst & Young (EY) in Arnhem. Van Veggel wordt verdacht van oplichting van de Belastingdienst, maar zou daarin geheel op advies van accountants van EY hebben gehandeld.

De inval is uiterst pijnlijk voor EY omdat het bedrijf juist moet toezien op juiste naleving van de belastingwetten en niet geassocieerd wil worden met strafrechtelijk onderzoek. Invallen bij accountants komen nauwelijks voor. EY is de derde accountant in de wereld.

Honderd miljoen

'De doorzoeking van justitie had betrekking op het onderzoek naar de heer Van Veggel, niet een onderzoek naar Ernst & Young zelf', aldus een verklaring van een woordvoerder van het bedrijf. Ambtenaren namen in het Arnhemse kantoor diverse dossiers in beslag die betrekking hebben op de Multi-topman. In die dossiers zou moeten staan hoe Van Veggel advies kreeg om honderd miljoen euro in een stichting op Curaçao onder te brengen en daarmee de Nederlandse belasting te ontduiken.

Privé of zakelijk

De miljoenen zouden afkomstig zijn van de verkoop van enkele Center Parcs-vakantieparken aan het Franse concern Pierre & Vacances in 2006. Bronnen hebben aan De Telegraaf verteld dat deze deal privé was hoewel hij werd afgewikkeld door werknemers van zijn onderneming Multi.

'Privé- en zakelijke transacties liepen bij hem altijd door elkaar heen', aldus een voormalige collega die getuige van de bewuste vastgoeddeal zou zijn geweest.

Volgens De Telegraaf zouden veel meer vermogende Nederlanders vergelijkbare constructies hebben lopen.