Inval clubhuis Satudarah om wiethandel (UPDATE)

De Nationale Recherche heeft dinsdagochtend om 08.00 een inval gedaan bij een pand van de van oorsprong Molukse motorclub Satudarah in Enschede. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zegt dat het clubhuis aan de Parkweg in Enschede is doorzocht omdat Satudarahleden worden verdacht van grootschalige handel in en productie van wiet.  Een team van de genie dat is gespecialiseerd in het opsporen van verborgen ruimten werkte mee aan de actie.

In Enschede en Almelo zijn drie wietkwekerijen met honderden planten aangetroffen en ontmanteld. De politie verrichtte op drie adressen in Enschede zes aanhoudingen omdat in de doorzochte woningen drie vuurwapens werden gevonden. Het gaat om vijf mannen en een vrouw. Ook is beslag gelegd op vijf kilo hasj en 13.000 euro cash.

Bij de doorzoeking van het clubhuis van de Satudarah in Enschede is beslag gelegd op vier motoren. Bij een Satudarah-lid in Epe is verder beslag gelegd op de administratie van de motorclub.

De doorzoekingen stonden onder leiding van de rechter-commissaris en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Vermoedelijk is een aanzienlijk aantal leden van de motorclub betrokken bij de georganiseerde hennephandel en -teelt. Zij worden bovendien verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, diefstal van stroom en het witwassen van misdaadgeld.

De Nationale Recherche onderzoekt ook of een verbouwing van enkele tonnen van het clubhuis van de Satudarah in Enschede is gefinancierd met de opbrengsten van de hennephandel.

Aanleiding voor de actie is de ontdekking vorige maand van een complete administratie van hennepkwekerijen in de woning van een van de verdachten, tevens lid van de Satudarah, in Enschede. In het onderzoek zijn twee weken geleden in Apeldoorn en Wateringen al vier mannen aangehouden. Ook zij maken vermoedelijk deel uit van de henneporganisatie. Zij konden in verband worden gebracht met meer dan tien hennepplantages.

Aan de doorzoekingen vandaag is deelgenomen door 164 opsporingsambtenaren (92 van de Nationale Recherche en 72 van de regiopolitie Twente) en een zestiental militairen.