Landelijk onderzoek bij geldwisselaars (UPDATE2)

De politie doet dinsdag in Rotterdam-Zuid invallen bij een reeks Money Transfer-kantoren. Justitie denkt dat deze bedrijfjes witwassen van crimineel geld faciliteren omdat dit soort kantoren buiten het bancaire systeem om cash geld transfereren.

Regels

In Rotterdam-Zuid zitten zo’n zestig wisselkantoren in het gebied rond de Beijerlandselaan en de Dordtselaan, 18 zijn er onderzocht. Onder leiding van Openbaar Ministerie en politie controleren ambtenaren of ze zich aan de regels houden. Ook de Belastingdienst, gemeente Douane, Arbeidsinspectie en de Kamer van Koophandel zijn betrokken.

Volgens de politie kwamen veel onrechtmatigheden aan het licht. De politie heeft tientallen veelal gestolen of vermist opgegeven identiteitsbewijzen aangetroffen die mogelijk gebruikt worden bij moneytransfers (id-fraude). Verder is er een grote hoeveelheid contant geld in beslag genomen, mogelijk ook afkomstig van plofkraken. Daarnaast zijn er administratie, digitale gegevensdragers, mobiele telefoons, verschillende wapens, een gestolen auto en horloges in beslag genomen. Een kantoor in Utrecht is op last van de burgemeester per direct gesloten. Meer sluitingen in andere plaatsen worden niet uitgesloten.

Verdachte transacties

Hoewel formeel de reden voor het onderzoek algemene controle is speelt als achterliggende overweging de opsporing van criminele organisaties een rol. De recherche denkt dat er veel criminelen geld witwassen via het buitenland door ondergronds bankieren. Dat gaat om bedragen van enkele duizenden euro’s tot veel grotere bedragen.

De paspoorten die zijn gevonden worden kennelijk gebruikt bij bepaalde transacties. Zo krijgt de politie wel enige kijk op geldstromen en welke identiteiten er betrokken zijn.