Drie bestuursleden Satudarah aangehouden (UPDATE3)

De politie heeft dinsdagochtend drie landelijke bestuursleden van motorclub Satudarah aangehouden en 22 woningen, bedrijfspanden en garageboxen doorzocht. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Het gaat om een landelijke actie tegen de club.

Doorzoekingen

De verdachten zijn de Tilburgse broers Angelo en Xanterra M. en het vooraanstaand lid Paul “Olla” M., zo melden bronnen aan Crimesite. De broers M. zijn eerder dit jaar veroordeeld voor betrokkenheid bij productie van synthetische drugs. Het Openbaar Ministerie was in hoger beroep gegaan tegen het vonnis. De broers waren op vrije voeten.

De mannen zijn verdacht van deelneming aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met afpersing, geweld, wapenbezit en drugshandel. De verdachten zijn twee mannen van 40 en 37 jaar in Tilburg en een van 48 jaar in Maastricht. Doorzoekingen vonden plaats in Enschede, Tilburg, Zaandam, Maastricht, Oss, Rotterdam, Zoetermeer, Kamerik, Zevenhuizen, Amstelveen en Weert.

In Tilburg traden arrestatieteams binnen in woningen aan de Sneekstraat en het Morrahof, in de wijk Reeshof. Vervolgens zijn de woningen doorzocht. Aan de Sneekstraat zijn twee auto’s in beslag genomen.

200 politiemensen

Bij deze doorzoekingen is beslag gelegd op 750 gram MDMA, een shotgun, 10.000 euro contant geld, twee motoren, zes auto’ s, 10 kostbare horloges en een grote hoeveelheid documenten en digitale gegevensdragers, zoals computers en mobiele telefoons.

Aan de actie werd deelgenomen door 200 politiemensen, 9 rechters-commissarissen en 16 officieren van justitie. De politie werkt in het onderzoek samen met de FIOD.

2016

Volgens het OM is er in 2016 een strafrechtelijk onderzoek naar de MC Satudarah begonnen waar deze actie kennelijk deel van uitmaakt, in een samenwerking tussen het landelijk parket en het functioneel parket.

Vorig jaar had Satudarah 97 chapters, waarvan 61 chapters in het buitenland. In Nederland telt de club volgens het Openbaar Ministerie ongeveer 900 leden.

De aangehouden verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

In maart van dit jaar was er een inval in het clubhuis van Satudarah aan de Zevenheuvelenweg in Tilburg, in het kader van een witwasonderzoek. De Landelijke Eenheid van de politie nam toen administratie in beslag.