Tot 46 maanden cel voor Satudarah-leiders

De rechtbank in Breda heeft uitspraak gedaan in de zogenaamde Akutan-zaak, waarin leden van Satudarah verdacht zijn van onder andere productie van synthetische drugs. De straffen vallen lager uit dan de eis van het OM, omdat de rechtbank vindt dat er geen sprake is van deelname aan een criminele organisatie. 

Ook het feit dat de zaak zo lang heeft geduurd (de eerste aanhouding vond plaats in 2011) heeft een rol gespeeld bij de lagere straffen.

De hoogste straf is voor vice-president van Satudarah Björn E. Hij krijgt 46 maanden cel. De officier van justitie had acht jaar geëist. E., die verantwoordelijk was voor de daadwerkelijke drugsproductie, zit nog een straf uit omdat hij in Zweden werd gepakt bij een deal waarbij bijna 40 kilo cocaïne werd verhandeld.

President

Satudarah-president Angelo M. werd veroordeeld tot 25 maanden cel, daar waar justitie vijf jaar had geëist. Zijn broer Xanterra werd conform de eis veroordeeld tot een jaar cel. Beide broers, noch Björn E. waren bij de uitspraak aanwezig.

Paul van der Z., de 64-jarige schoonvader van Björn E. uit Dongen, kreeg van de rechtbank 38 maanden cel, iets minder dan de eis van vier jaar. Van der Z. had onder andere zijn loods beschikbaar gesteld voor de opslag van de drugschemicaliën. Ook zou hij zelf hebben geholpen bij het produceren van de drugs.

Raketwerper

Een vader en zoon uit Tilburg werden respectievelijk veroordeeld tot 46 en 42 maanden voor het in bezit hebben van een raketwerper. Ook werd er bijna acht kilo amfetamine aangetroffen in hun bedrijfspand aan de Bisschop Zwijsenstraat in Tilburg. De officier van justitie had tegen hen drie jaar cel geëist.

Hier meer over de Akutan-zaak.