Inwijdingsritueel ‘Ndrangheta gefilmd (VIDEO)

De Italiaanse politie heeft met een observatiecamera een inwijdingsritueel van de Calabrese maffiagroep ‘Ndrangheta vastgelegd. Nieuwe leden beloven trouw aan de broederschap. De beelden lijken deels door een raam gedraaid. Het geluid is goed.

Eenwording

Opvallend is dat tijdens het ritueel een spreker in rituele formuleringen verwijst naar historische Italiaanse leiders als Garibaldi, Mazzini en Lamarmora, die in de negentiende eeuw een rol speelden bij de Italiaanse eenwording. De politie presenteerde de beelden na de arrestatie van 38 leden van de ‘Ndrangheta, in het noorden van Italië.

Denaro

Woensdagochtend vroeg deed de politie invallen bij leden van de Siciliaanse maffia Cosa Nostra, in de regio rond Palermo. Onder de arrestanten is Girolamo Bellomo, die in nauw contact zou staan van Matteo Messina Denaro (foto), de meest gezochte leider van de Cosa Nostra. Bellomo organiseerde volgens de politie drugstransporten tussen Albanië, Colombia en Frankrijk.

Bomaanslagen

Capo Messina Denaro blijft al tientallen jaren voortvluchtig. Hij zou een rol hebben gespeeld bij bomaanslagen door de maffia die begin jaren negentig in Rome, Florence en Milaan terorriseerden. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de moorden op de onderzoeksrechters Falcone en Borsellino.