‘Inzet burger-infiltrant mag weer’

Als het aan Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, ligt dan mogen politie en justitie in de toekomst weer gebruik maken van criminele burgerinfiltranten. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag. Vandaag (vrijdag) zou het plan door het kabinet in de ministerraad besproken worden.

Het inzetten van criminele burgerinfiltranten is in Nederland verboden sinds de zogenoemde IRT-affaire . Toen werden er ladingen drugs ons land binnengelaten terwijl politie en justitie daarvan op de hoogte waren. De speurders probeerden op die manier verder door te dringen tot de criminele organisaties. Zij gebruikten daar alleen opsporingsmethodes voor die niet toegestaan waren.

Het Interregionaal Recherche Team (IRT), een samenwerkingsverband tussen politiekorpsen uit onder meer Amsterdam en Utrecht, werd in 1993 opgeheven.

Nu wil minister Ivo Opstelten de inzet van de burgerinfiltrant toch weer toestaan. Het zij wel onder strikte voorwaarden. Zo zou een infiltrant alleen voor een bepaalde periode mogen worden ingezet en onder strenge toezicht. Meer details worden volgens RTL Nieuws later bekend gemaakt.