Wat is de Sacra Corona Unita?

De 44-jarige maffioso Saverio Tucci (foto) werd vorige week dood gevonden in Amsterdam-West. Tucci wordt beschouwd als vertrouweling van misdaadfamilie de Libergolis. Die clan is verbonden met de Sacra Corona Unita (SCU). Dat maffiasyndicaat is ook bekend in Nederland, onder andere van een dubbele liquidatie langs de A12. 

De SCU werd begin jaren tachtig opgericht door Giuseppe Rogoli. Hij kreeg daarvoor steun van onder andere de ‘Ndrangheta en de Camorra. De Sacra Corona Unita (letterlijk: de heilige verenigde kroon) heeft dan als werkgebied de Italiaanse provincie Apulië, met onder andere de belangrijke havensteden Brindisi en Bari.

Yakuza

Het syndicaat houdt zich vooral bezig met fraude, witwassen, afpersing en wapen- en drugshandel. De organisatie werkt daarbij samen met andere criminele syndicaten, zoals de Japanse Yakuza, de Chinese Triades, de Colombiaanse drugskartels en de Russische en Albanese maffia.

Società Minore

Binnen de SCU zijn er drie verschillende niveaus. De laagste categorie is die van de Società Minore, daarin zijn de straatcriminelen actief. Na veertig dagen kunnen ze promoveren tot manovalanza, nog steeds binnen de laagste categorie. Ze zweren trouw aan de SCU. Het tweede niveau, de Società Maggiore, kent twee posities: je kunt alleen Lo Sgarro worden als je tenminste drie mensen voor de SCU hebt vermoord. Binnen het tweede niveau kun je ook La Santa worden. Bij het inwijdingsritueel van deze positie krijg je onder andere een pistool en een cyanide-pil – vooral bedoeld voor het geval je hebt gefaald als lid van de SCU. Uiteindelijk kan je als lid doorgroeien naar het hoogste niveau, dat van de Società Segreta. Dit is het hart van het syndicaat, waar alle belangrijke beslissingen worden genomen.

Hoogtepunt

De SCU beleefde haar hoogtepunt in de jaren negentig. Het syndicaat had toen meer dan 2000 leden, voornamelijk afkomstig uit zo’n 50 misdaadfamilies. Onder andere door de intensieve bestrijding van de Italiaanse autoriteiten en de inzet van spijtoptanten, is de invloed van de SCU de laatste jaren flink verminderd.

A12

Een vooraanstaand lid van de SCU was Filippo Cerfeda (foto hiernaast), die van 2000 tot 2003 in Nederland verbleef. Ook hier was hij verantwoordelijk voor verschillende moorden en liquidaties. Zo was hij de opdrachtgever voor de dodelijke ripdeal van twee Brazilianen wier lijken in 2002 op een parkeerplaats langs de A12 werden gedumpt. De daadwerkelijke moord gebeurde terwijl Cerfeda zich vermaakte in bordeel Elegance, aan de Nicolaas Witsenkade.

Veenhuizen

Op 28 september 2001 bevrijdden onbekenden de leider van een clan die aan de SCU was gelieerd uit de gevangenis Esserheem in Veenhuizen. Deze Giuseppe Lezzi had beter kunnen blijven zitten want in plaats van een samenwerking met Cerfeda liet deze hem in zijn huis aan de Amsterdamse Churchilllaan doodschieten. Op die wijze probeerde Cerfeda Lezzi’s cocaïnelijn over te nemen. Het stoffelijk overschot van Lezzi is spoorloos verdwenen en is waarschijnlijk ergens onder het asfalt van een Nederlands wegdek begraven. De kogels die hem fataal werden haalde de politie velen jaren later op aanwijzing van Cerfeda uit de muur van de woning.

Pentito

Cerfeda gaf zijn aanwijzingen, nadat hij was overgelopen naar justitie en een pentito was geworden, een spijtoptant. Al met al resulteerde dat in een goede deal voor Cerfeda. Voor alle strafbare feiten bij elkaar, inclusief zeker 20 door hem bekende moorden in Italië, werd zijn straf 18 jaar cel. Ongeveer 15 jaar mocht hij uitzitten in huisarrest. Samen met wat familieleden is hij verdwenen in een getuigenbeschermingsprogramma.

Volgens Cerfeda hebben leden van de SCU meerdere moorden in Nederland gepleegd. Zo zouden ze mogelijk achter de liquidatie van Gerol Rahimbaks zitten, een Surinamer die dood werd gevonden in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Hij was onder andere door zijn rechteroog geschoten.

Filippo Cerfeda staat op nummer 64 van de Crime Top 100.

Onlangs verscheen Maffiaparadijs over de Italiaanse maffia in Nederland.