Italiaanse maffiabaas opgepakt in Colombia

De Italiaanse maffiabaas Roberto Pannunzi is vrijdag aangehouden in Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Dat heeft het ministerie van Defensie van Colombia gemeld. De 67-jarige Pannunzi wordt gezien als een van de leiders van de 'Ndrangheta.

Pannunzi zou verantwoordelijk zijn voor het transport van zo'n twee ton coke per maand van Latijns-Amerika naar Europa. Hij werd aangehouden in het winkelcentrum van Bogotá, waar hij rondliep met een vervalst Venezolaans paspoort.

In 1994 werd Pannunzi al eens opgepakt in Colombia. Hij werd toen aan Italië uitgeleverd, maar vijf jaar later ontsnapte hij uit een ziekenhuis in Rome. In 2002 ging hij opnieuw naar Colombia. Twee jaar later werd hij met zijn zoon in Madrid aangehouden. Toen hij opnieuw in het ziekenhuis in Rome terecht kwam van wege zijn slechte gezondheid, wist hij opnieuw te ontsnappen.

De afgelopen jaren worden vaker Italiaanse maffialeden opgepakt in Colombia. Iacomino Tomasso werd begin dit jaar aangehouden in Bogotá. Hij was voorheen de rechterhand van de in 2006 gepakte "baas der bazen" Bernardo Provenzano van de Siciliaanse maffia. Een maand later vielen Santo Scipione en Domenico Trimboli van de Calabrese 'Ndrangheta in handen van de Colombiaanse politie.

Lees hier wat de Italiaanse maffia in Colombia doet.