Italië’s meest gezochte maffioso ontsnapt via gevangenisdak

De in 2017 opgepakte cocaïne koning Rocco Morabito is uit de gevangenis in Uruguay ontsnapt. Via een gat naar het dak konden hij en drie andere gedetineerden uit de National Institute of Rehabilitation (INR) in de hoofdstad Montevideo vluchten.

Voortvluchtig

Morabito is in 2017 in Uruguay opgepakt nadat hij meer dan 20 jaar op de vlucht was. In de gevangenis wachtte hij op uitlevering aan de Italiaanse autoriteiten voor berechting wegens internationale drugssmokkel en witwassen. Morabito is het kopstuk van de ‘Ndrangheta maffiafamilie, de machtigste criminele organisatie van Italië die ook in Nederland actief. Eind 2018 deed de politie in Limburg verschillende invallen in verband met de criminele activiteiten van de ‘Ndrangheta.

Hieronder het verslag van de Uruguayaanse televisie over de ontsnapping.

Most Wanted in Italië

De Italianen waren al 23 jaar naar hem op zoek. Morabito stond in de top vijf van de Most Wanted-lijst in Italië. Bij zijn arrestatie waren onder andere een 9 mm vuurwapen, dertien mobiele telefoons en 150 paspoortfoto’s gevonden waarop de maffiabaas in verschillende vermommingen te zien is. Ook werden twaalf creditcards, een flinke som cash en een Mercedes in beslag genomen.

Op die Most Wanted-lijst staan naast Morabito onder andere: Matteo Messina Denaro (gezocht sinds 1993), Giovanni Motisi (gezocht sinds 1998), Marco di Lauro (gezocht sinds 2005) en Attilio Cubeddu (sinds 1997).

Koffer vol met cash

Rocco Morabito werd op 13 oktober 1966 geboren in Africo, in de regio Calabrië. Hij maakte carrière binnen de ‘Ndrangheta, de maffia-organisatie die gespecialiseerd is in de smokkel van cocaïne. Morabito zou verantwoordelijk zijn voor grootschalige coke-transporten van Brazilië naar Italië. Begin jaren negentig werd hij voor het laatst gezien in Milaan, toen rechercheurs hem fotografeerden omringd met lijfwachten en in het bezit van een koffer vol met cash. Morabito zou volgens Italiaanse politie-onderzoekers per maand meer dan 3,5 miljoen euro om hebben gezet. Hij werd bij verstek veroordeeld tot dertig jaar cel voor drugssmokkel en deelname aan een criminele organisatie.

De laatste berichten over de ‘Ndrangheta:

Voortvluchtige Italiaan ‘van ‘Ndrangheta’ gepakt

Statistieken over de maffia zijn er niet

Politie krijgt speciaal anti-maffiateam

Kopstuk Italiaanse maffia gepakt in Uruguay

Politie houdt ‘Ndrangheta-verdachte aan (VIDEO)

Maffiose bloemenhandelaren geplukt