Jackpotting mislukt in Dongen

Een pinautomaat van de ABNAMRO in Dongen (Brabant) is geprobeerd te kraken. Dat gebeurde door middel van ‘jackpotting’. Daarbij worden gaten geboord in de pinautomaat om deze vervolgens te hacken. De roof mislukte, waarschijnlijk omdat de criminelen tijd te kort hadden. Vier overvallers zijn ontkomen. 

In januari van dit jaar waarschuwden twee grote fabrikanten van pinautomaten en de US Secret Service al dat hackers het in toenemende mate hebben gemunt op pinautomaten. Vooral machines die nog onder het verouderde besturingssysteem Windows XP draaien zouden kwetsbaar zijn. Crimesite berichtte hierover al eerder.

Niet de eerste

De poging tot jackpotting in Dongen is niet de eerste in Nederland. Ook in Made en Breda werd geprobeerd een geldautomaat te hacken. Ook die pogingen mislukten.

In de VS zijn verschillende gevallen bekend waarbij geldautomaten met succes werden gehackt. Jackpotting vindt daar regelmatig plaats op klaarlichte dag en vaak ook nog eens in drukke winkelcentra. Doordat de criminelen zich voordoen als technici van de bank hebben ze alle tijd om de geldautomaten te hacken. Toegang krijgen tot de geldautomaten kan op verschillende manieren. Soms gebruiken de hackers een endoscoop om via een geboord gat in de machine te komen. Hieronder een video waarin wordt gedemonstreerd hoe via een zogenaamde blackbox de geldautomaat wordt leeg geroofd.