‘Jan B. ontvoerde Maarten Geurts’

De man wiens loods in het Brabantse Hulten deze week is uitgekamd in verband met de moord op Freddy Janssen hield in 1989 Maarten Geurts (foto) enige tijd gegijzeld. Geurts verdween een jaar later op 28 mei 1990 spoorloos tijdens het Bredase Jazzfestival. BN/De Stem sprak met de moeder van Geurts, Rietje van Slooten (80).

Levensgevaarlijk

‘B. ontvoerde mijn zoon’, zegt de inmiddels 80-jarige moeder van de vermiste Maarten Geurts.  ‘De recherche waarschuwde me toen dat het om een levensgevaarlijke man zou gaan’, zegt Van Slooten. Een jaar later verdween Geurts spoorloos.

Freddy Jansen

Jan B. (65) zit nu in het huis van bewaring omdat er in zijn loods wapens zijn gevonden nadat hij burgemeester Jan Boelhouwers van de gemeente Gilze en Rijen met de dood had bedreigd. Zijn loods aan de Hulteneindseweg in Hulten werd afgelopen weekend onderzocht in het kader van het moordonderzoek naar Freddy Jansen (51) uit Valkenswaard.

Schuld

Een jaar vóór zijn verdwijning werd Maarten Geurts op de Pastoor Palsstraat in St. Willebrord door twee mannen in een rode Mercedes getrokken. Bij de ontvoering werd in het bijzijn van buurtbewoners geschoten. Niet veel later kon de politie Jan B. en een kompaan oppakken. B. verklaarde toen dat het om een uit de hand gelopen ruzie over een schuld ging.

Roosendaal

Maarten Geurts was technisch tekenaar van beroep. Hij was 26 jaar oud toen hij verdween. Hij  zou tegen 18.00 bij het NS-station in Roosendaal voor het laatst zijn gezien. Zijn moeder en de Bredase politie gaan er in ieder geval van uit dat hij is vermoord. Rietje van Slooten heeft alle moeite gedaan om hem te vinden en zelf ook onderzoek gedaan.

Juliet-bende

Maarten Geurts had contacten in het criminele milieu. Onder meer met twee mannen die kopstukken van de gewelddadige Julietbende waren en inmiddels langere straffen hebben uitgezeten. Er zijn aanwijzingen dat Geurts kort voor zijn dood bezoek thuis heeft gehad van twee personen. Van Slooten zei enige jaren geleden tegen De Telegraaf dat de douchebak in zijn woning wit uitgeslagen was, alsof er met een zuur of loog was gewerkt.

Ook onderzocht ze de mogelijkheid dat haar zoon in contact stond met de Criminele Inlichtingendienst (CID), en daarom mogelijk is vermoord, maar dat is nooit vastgesteld.