Dna Jan B. op wapens Nieuwegein

Brabander Jan B. (65) is volgens de recherche mogelijk de man die achter het wapenarsenaal zit dat in Nieuwegein is ontdekt en waarvoor bij de rechtbank in Amsterdam zeven verdachten terecht staan. De Telegraaf meldt dat B. vrijdag door de recherche hierover wordt verhoord.

Moordzaak

De man uit Hulten zit vast voor een andere wapenvondst en voor het leveren van wapens Amsterdamse criminelen. Hij is ook verdachte in een moordzaak. Vorige zomer vond de politie in een opslagloods in Nieuwegein honderd pistolen, revolvers en automatische geweren. Zijn dna is gevonden op wapens uit de Nieuwegeinse voorraad. Zijn advocaat Brian de Pree zegt dat er slechts op één handvuurwapen dna-materiaal van zijn cliënt is aangetroffen. En Jan B. ontkent zijn betrokkenheid bij ‘Nieuwegein’.

Staatsliedenbuurt

De Amsterdamse recherche koppelt de wapenvondsten en Jan B. aan liquidaties in onder meer Amsterdam. Gevonden wapens in het onderzoek naar de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in december 2012, zouden aan Jan B. zijn te linken. De politie heeft volgens De Telegraaf informatie ontvangen dat B. leden van motorclubs en Marokkaanse criminelen voorziet van wapens.

De Nieuwegein-verdachten brengt de politie in verband met zeker vier afrekeningen in het criminele circuit.

Financiële administratie

Op de vorige pro forma-zitting in de Nieuwegeinse wapenzaak vertelde de officier van justitie over een financiële administratie die in beslag is  genomen, met bedragen en data. Op die data zijn moorden gepleegd. De officier zei erbij dat er een niet nader genoemde persoon met die administratie in verband te brengen zou zijn. Dat gaat waarschijnlijk niet om Jan B. omdat deze persoon naast kennelijk moorden ook met drugshandel bezig was. Er is momenteel geen verdenking op B. omtrent drugshandel.

Zie ook:

Groep verdacht van zeker vier moorden (UPDATE)