Janus van W. op vrije voeten gesteld

In België heeft de rechtbank vorige week de Eindhovenaar Janus van W. op vrije voeten gesteld. Dat heeft zijn Belgische advocaat desgevraagd aan Crimesite bevestigd. Van W. zat sinds 2009 vast in een Belgisch drugsonderzoek. Volgens de Belgische justitie was hij één van de grootste drugshandelaren van Europa.

Strafuitvoeringsrechtbank

Advocaat Luk Delbrouck deed drie weken geleden een verzoek bij de strafuitvoeringsrechtbank Antwerpen. Deze rechtbank kan ingeval van een straf van meer dan vier jaar besluiten na een derde van de straf een delinquent op vrije voeten te stellen. De rechtbank controleert dan of er geen contra-indicatie is, bijvoorbeeld ernstig recidivegevaar. Het eerste verzoek van een jaar geleden wees de rechtbank af, het tweede is nu gehonoreerd. Van W. is door de Belgische autoriteiten eind vorige week bij de Nederlandse grens afgezet.

1.100 kilo

Janus van W. is in 2011 veroordeeld voor wereldwijde cocaïnehandel (onder meer een transport van 1.100 kilo) en handel in andere drugs, binnen een internationaal netwerk waar hij volgens de rechters aan het hoofd van stond. Hij kreeg tien jaar cel en daarna in een separate zaak – xtc-export naar Australië – nog eens zes jaar cel, een straf die in hoger beroep werd teruggebracht tot vier jaar cel. Er loopt nog een ontnemingszaak tegen Van W. bij de rechtbank in Hasselt (B). Een andere Eindhovenaar, die niet met Van W. op goede voet verkeerde, Piet P. werd in 2011 in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het schieten op Van W. met een pistool toen de twee elkaar tegen het lijf liepen bij de McDonalds in Best.

Zie ook

Hoe Harry Potter toch voor gaas ging