Janus van Wesenbeeck wil tv-serie tegenhouden

Brabander Janus van Wesenbeeck verkocht zo’n ton cocaïne per week. Totdat zijn organisatie werd opgerold na een langdurige undercover-operatie van twee Britse agenten. De Belgische VRT is onlangs gestart met de opnames van de serie Undercover. Van Wesenbeeck wil niet dat de serie wordt uitgezonden. 

Dat laat Van Wesenbeecks advocaat weten aan Humo.

Harry Potter

In de VRT-serie, die gepland staat om in 2019 uitgezonden te worden, infiltreren twee undercoveragenten in het netwerk van een Hollandse drugshandelaar in het Nederlands-Belgische grensgebied. Inspiratiebron van de serie is het leven van Janus van Wesenbeeck, vanwege zijn brilletje ook wel Harry Potter genoemd. Begin mei heeft Van Wesenbeeck via Luc Delbrouck, al jaren zijn Belgische advocaat, laten weten dat hij zich verzet tegen het uitzenden van de serie.

Fictie

Delbrouck tegen Humo: ‘Wij willen dat de reeks in de eerste plaats niet op het scherm komt. Eerst werd gezegd dat het om een fictiereeks ging. Daar hadden wij geen bezwaar tegen, tot de producenten uitpakten met het nieuws dat de reeks zich baseert op het dossier van mijn cliënt. Met het romantiseren van zijn dossier hebben we wél een probleem. De impact die zo’n reeks kan hebben op de zoon en dochter van mijn cliënt, is zeer groot. (…) Men kan niet zomaar een biografie maken van iemand zonder die daar zelfs maar over aan te spreken. Dat is onaanvaardbaar.’

Tom Waes

De Belgische acteur Tom Waes speelt in de serie undercoveragent Bob Lemmens, die uiteindelijk de grote drugshandelaar ten val weet te brengen. Waes: ‘Ik voel me niet aangesproken. Ik speel een rol in een fictiereeks, meer niet. Het verhaal is overigens niet alleen gebaseerd op de activiteiten van Van Wesenbeeck. Dus waarom zou ik me druk maken?’

Paraguay

Van Wesenbeeck is inmiddels een van de vele verdachten in de zaak Trefpunt, het onderzoek naar grootschalige productie en handel in xtc. Hij zou, samen met zijn zoon, in Paraguay verblijven.

Hier een minibiografie van Janus van Wesenbeeck.