Jaouad F. (neef Taghi) in beeld bij moord op advocaat Wiersum

In het onderzoek naar de moord op advocaat Derk Wiersum is ook een in Marokko gearresteerde neef van Ridouan Taghi in beeld bij de politie en justitie. Jaouad F. (27) uit Nieuwegein werd in oktober opgepakt omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de vergismoord op de zoon van een Marokkaanse rechter, in Marrakech (2017).

Voorbereidingen

Volgens justitie communiceerde Jaouad F. veelvuldig met Anouar Taghi en enkele anderen over voorbereidingen voor de moord op Wiersum. Website NU.nl schrijft dat dat vrijdag bleek tijdens een tussentijdse zitting in de zaak tegen Anouar Taghi (weer een andere neef van Ridouan Taghi) en enkele medeverdachten in de Amsterdamse rechtbank. Het OM verdenkt Anouar Taghi en medeverdachten van betrokkenheid bij de voorbereiding van de moord en deelname aan een criminele organisatie.

Uit data-analyse blijkt volgens justitie dat Anouar Taghi samen met onder anderen Jaouad F. veelvuldig contact had tijdens verschillende voorobservaties: eerst bij het Amsterdamse kantoor van Derk Wiersum en later bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert. Naar een vermoedelijke handlanger van F. wordt nog gezocht.

Vrijgelaten

In augustus 2019 namen de latere uitvoerders de voorobservaties over. Anouar Taghi werd in november 2019 aangehouden als verdachte in de moordzaak, maar kwam in april 2021 op vrije voeten omdat een inhoudelijke behandeling van het proces nog een hele poos gaat duren. Hij ontkent enige betrokkenheid bij de moord op Wiersum.

Gevangenisbezoek

Anouar Taghi heeft tijdens zijn voorarrest in PI Grave enkele malen bezoek gehad van Youssef Taghi, de neef en advocaat van Ridouan Taghi die op 8 oktober is aangehouden tijdens een bezoek aan Ridouan in de EBI in Vught.

Derk Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert. De twee uitvoerders zijn door de rechtbank veroordeeld tot dertig jaar cel, die zaken lopen nog in hoger beroep.