Japan tobt met nieuwe drugs

In Tokyo, Japan, verkopen circa 90 winkels chemisch gefabriceerde producten met effecten die lijken op die van bestaande drugs. Ze vallen niet onder de wet en zijn dus legaal. Het gaat onder meer om varianten op de werkzame stof THC in marihuana en hasj maar er zijn producten te krijgen waarvan het effect lijkt op dat van bestaande hallicinogenen als lsd of dat van cocaïne. Volgens de Japan Times stijgt de populairiteit van dergelijke producten onder jongeren snel.

De verzamelnaam van dergelijke drugs is in het Japans dappo habbu, vrij vertaald drugs: die de wet ontwijken. Een voorbeeld is mixen van een stimulerende drug in een kruidenmengsel dat legaal is. 

Alle drugs zijn in Japan streng verboden, en bezit, handel en zelfs consumptie worden relatief zwaar bestraft. “Dappo” is vooral populair in de hippere wijken als Shinjuku and Shibuya van Tokyo maar wint ook in buurstad Yokohama terrein. 

Er is in Japan sprake van een wedloop tussen het ministerie van Gezondheid en de handelaren in dappo habbu, die steeds nieuwe chemicaliën toevoegen aan kruidenmengsels die nog niet wettelijk verboden zijn. Dat  brengt gezondheidsrisico’s met zich mee omdat niet alle nieuwe producten veilig zijn.

De Japanse regering werkt nu aan een wettelijk systeem om alle dappo habbu-verkoop verboden te maken. Het is bijvoorbeeld al verboden om producten te verkopen die als drugs kunnen worden gebruikt, zoals “natuurlijke” xtc of paddestoelen, en daarbij een gebruiksaanwijzing te geven.