Jdesse Boerenveen werd voor zijn dood urenlang gegijzeld en verdronk daarna

Jdesse Boerenveen (40), wiens lichaam op 22 december 2016 in het Gooimeer bij Almere werd gevonden, is voor zijn dood urenlang gegijzeld. Hij werd vanwege een geldschuld vastgehouden en mishandeld in een garage in Wormerveer. Voor een andere schuld werd hij vervolgens ontvoerd naar Almere. Daar voelde hij zich vermoedelijk dusdanig bedreigd dat hij in paniek het ijskoude water in vluchtte en verdronk.

Zeven verdachten

Dat bleek maandag in de rechtbank op Schiphol bij de start van de strafzaak tegen zes mannen en een vrouw uit Almere en Amsterdam die worden verdacht van betrokkenheid bij de gijzeling en de daaropvolgende ontvoering. Drie van hen wordt verweten dat zij Boerenveen in Almere zodanig hebben bedreigd dat hij in een wanhoopspoging via het ijskoude water probeerde weg te komen. De rechtbank heeft vier dagen uitgetrokken voor de strafzaak.

Video mishandeling

De dakloze Boerenveen, die verbleef bij een vriend in Amsterdam-Zuidoost, verdween spoorloos op 1 december 2016. Hij had geldschulden bij verschillende mensen van wie hij geld had geleend. Dezelfde dag werd er een video opgenomen waarin een doodsbange Boerenveen is te zien aan een keukentafel met een telefoon aan zijn oor. Hij wordt mishandeld en bedreigd door twee mannen en een vrouw die 4000 euro van hem tegoed hebben. (tekst loopt door onder de advertenties).

Tweede groepje schuldeisers

Geld heeft Boerenveen niet en zijn telefoontje naar een kennis haalt niets uit. Even later arriveert er een twee groepje schuldeisers bij de garage in Wormerveer. Daar wordt Boerenveen gedwongen in een auto te stappen en ontvoerd naar Almere omdat daar een kennis zou wonen die een deel van zijn schulden zou kunnen betalen. Met die kennis wordt rond 18.00 afgesproken bij station Almere Muziekwijk, maar omdat deze Boerenveen niet ziet en de mannen niet vertrouwt, weigert hij te betalen.

Strandje Almere Haven

Vervolgens rijden de ontvoerders met Boerenveen naar een strandje in Almere Haven. Drie weken na zijn verdwijning vindt de politie tijdens een zoekactie Boerenveens stoffelijk overschot bij het eilandje tegenover het strandje. Volgens de politie had het slachtoffer tekenen van geweld op hoofd, hals en heup en was hij verdronken.

Drie hoofdverdachten

Maandag staan zeven verdachten terecht in de strafzaak rond Boerenveen: Denise D. (41), Lloyd B. (41), Brian D. (44), Jeffrey K. (49), Dolf M. (50), Michael F. (37) en Audrienne C. (40). Het zevental wordt verdacht van vrijheidsberoving. Daarnaast worden hoofdverdachten Lloyd B. en Michael F. uit Almere en Amsterdammer Audrienne C. er van beschuldigd Boerenveen dusdanig bedreigd te hebben dat hij in het ijskoude water belandde en verdronk, ondanks zijn zwemdiploma’s.

Neergeschoten

Jeffrey K. uit Assendelft is de eigenaar va de garage waarin Boerenveen werd vastgehouden. Hij wordt tevens beschuldigd van het bezit van een kilo cocaïne en twintig kogels. Lloyd B. uit Almere werd op 12 december 2016 neergeschoten in Amsterdam IJburg. De achtergrond van die schietpartij blijft onduidelijk, maar er is mogelijk een verband in de zaak Boerenveen. Michael F. had op de dag van zijn arrestatie gestolen politiekleding in bezit.

Veel schulden

In het filmpje dat een dag na de vondst van het lichaam van Boerenveen op Crimesite werd gepubliceerd (inmiddels offline), delen Denise D. en Dolf M. enkele rake klappen uit aan Boerenveen, waarbij de vrouw hem uitmaakt voor ‘oplichter’ en haar geld terugeist. Volgens een bron van Crimesite had Boerenveen geld geleend van verschillende mensen, dat hij niet terug betaalde. Ook was er een schuldeiser die een paar ton tegoed zou hebben gehad van Boerenveen, die er ook van beschuldigd werd een kilo drugs te hebben achterover gedrukt.