Jeugd-tbs’er op verlof pleegde roofmoord

Een jeugd-tbs’er (20) die op onbegeleid verlof was heeft vorige week in Tilburg bij een ripdeal iemand doodgeschoten. Dat meldt De Telegraaf. Het ministerie van Justitie heeft dat bevestigd. 

Werk

De man verliet ’s ochtends op 15 september de kliniek om gewoon naar zijn werk te gaan. Maar tegen de regels in zou hij daar eerder weg zijn gegaan en ’s middags in Tilburg de 48-jarige Mick Pitai hebben doodgeschoten. Hij keerde zelf terug naar zijn cel, alsof er niets gebeurd was. Afgelopen woensdag is hij aangehouden.

Pij-Maatregel

De verdachte zat in de justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt in Spijkenisse. Hij kreeg tbs voor minderjarigen (een PIJ-maatregel) nadat hij was veroordeeld voor een serie zeer zware geweldsmisdrijven met vuurwapens. Hij was bezig met de laatste fase van zijn detentie. Hij had van de artsen verlof om een terugkeer in de maatschappij moet voorbereiden.

Niet goed

Het gaat niet goed met de meeste jongeren die jeugd-tbs hebben ondergaan. De Telegraaf haalt cijfers van het WODC aan waaruit blijkt dat ongeveer tachtig procent van de jongeren na de intensieve therapie en begeleiding recidiveert en vijftig procent binnen twee jaar. In april vorig jaar is mede hierom besloten om de minimale duur van de PIJ-maatregel te verlengen tot vier jaar.