Jeugddetentie voor moord Eindhoven

De rechtbank in Den Bosch heeft maandag een jongen uit Helmond veroordeeld tot 20 maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke plaatsing in een jeugdinrichting voor twee jaar. Toen hij 17 was beroofde en doodde hij een 66-jarige plaatsgenoot in Eindhoven. Het slachtoffer werd in maart van dit jaar in een woning in Eindhoven gevonden. De verdachte verklaarde dat hij de man meerdere keren met een moker op zijn hoofd had geslagen.

Rugtas

Eén van de vragen waar de rechtbank na de bekentenis antwoord op moest geven, is of de verdachte met voorbedachten rade heeft gehandeld. De jongen zag die bewuste dag in de schuur van zijn woning een moker staan en kwam op het idee om het slachtoffer om het leven te brengen omdat deze dreigde hun seksuele relatie aan de buitenwereld te onthullen. Hij deed de moker in zijn rugtas en ging vervolgens samen met de man van Helmond naar de woning in Eindhoven. Daar heeft de verdachte zijn plan uitgevoerd.

Moord

Omdat de verdachte zich enige tijd heeft kunnen beraden op zijn genomen besluit, is de rechtbank van oordeel dat hij met voorbedachten rade het slachtoffer om het leven heeft gebracht. En dat betekent dat hij schuldig is aan moord. Bij het bepalen van de straf stelt de rechtbank voorop dat de verdachte ten tijde van het gepleegde delict zeventien jaar was en dus berecht wordt binnen de kaders van het jeugdstrafrecht. Dit heeft tot gevolg dat zelfs voor zo’n ernstig feit als moord maximaal twee jaar jeugddetentie kan worden opgelegd. Bij de strafoplegging wordt meer dan bij volwassenen rekening gehouden met de gevolgen voor de ontwikkeling van de verdachte.

Eigen problemen

De jongen heeft het slachtoffer van het leven beroofd om te voorkomen dat de man in de openbaarheid zou brengen dat zij seksuele omgang hadden. Daarbij heeft hij enkel oog gehad voor zijn eigen problemen. De verdachte heeft het slachtoffer beroofd van het meest kostbare en wezenlijke bezit dat een mens heeft: zijn leven. Door het doden van de man heeft de jongen ook een onomkeerbaar verlies teweeg gebracht bij de nabestaanden.

Asperger

De rechtbank vond dat de jongen minder straf moest hebben omdat hij leidt aan de stoornis van Asperger, wat starheid in denken en een beperkte emotie herkenning met zich meebrengt. Daardoor is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Ook zal de verdachte nog lang de gevolgen ondervinden van zijn handelen. Hij zal moeten leren leven met het besef dat hij een ander mens heeft gedood. De jongen heeft voor zijn daden meermaals uitdrukkelijk spijt betuigd. Ondanks dat hij zich, vanwege zijn stoornis van Asperger, moeilijk kan uiten, komt zijn berouw op de rechtbank oprecht over. Hij moet zich tijdens zijn proeftijd van twee jaar laten behandelen voor de stoornis van Asperger en ook 6159,18 euro schadevergoeding aan nabestaanden betalen.