Jian Xia al negen jaar op de vlucht

De 35-jarige Jian Xia loopt al negen jaar lang vrij rond terwijl hij wordt verdacht van de moord op de Chinese Yi Gu (31). Het slachtoffer werd op 16 november 2004 in haar flatwoning in Haarlem onder een deken gevonden. Ze bleek te zijn gewurgd. Beelden na de break.

Jian Xia is door verschillende mensen herkend op camerabeelden waarop te zien is dat hij pint met de pinpas van het slachtoffer. Dat is ruim een week na de moord.

Zwanger

Volgens de politie is dat voldoende aanleiding om aan te nemen dat de 35-jarige man meer weet van de dood van Yi Gu (31), die op dat moment zeven maanden zwanger was. Xia is mogelijk een bekende geweest van Yi Gu, want hij kwam geregeld bij de buurvrouw van het slachtoffer. Sinds dat de identiteit van de vermoedelijke dader bekend is, staat hij op de Nationale Opsporingslijst.

Motief

Naast de pinpas, waarmee duizend euro is gepind, heeft Xia ook enkele persoonlijke spullen van het slachtoffer meegenomen. Die heeft hij bij zijn achternicht achtergelaten, maar zijn inmiddels in handen van de politie. Het motief van de moord moet volgens de politie ook in die richting worden gezocht.

Uit onderzoek van de politie is naar voren gekomen dat Jian Xia op 20 december 2004 – ruim een maand na de moord – met de trein van Drenthe naar Schiphol is gegaan. Een dag later is hij in Antwerpen geweest, zo blijkt uit telefoongegevens.

Op de vlucht

Verder is bekend dat hij familie en kennissen in Nederland heeft en dat hij in een aantal Chinese restaurants heeft gewerkt. Volgens de politie verandert Jian Xia regelmatig zijn haardracht en naam. Mogelijk ook nu om uit handen van de politie te blijven. Dat lukt hem inmiddels al ongeveer negen jaar.

Hieronder beelden van de bewakingscamera.

{youtube}oC6dehDjj38{/youtube}