Jihadisten gaan in de drugs

Er waren al berichten vanuit de Amerikaanse Drug Enforcement Adminstration (DEA) dat Hezbollah in de cocaïnehandel zou zitten maar deze week schrijft het Mexicaanse blad Proceso dat radicale islamisten diep betrokken zijn bij cocaïnehandel. Met name radicale Afrikaanse groepen in West-Afrika verdienen geld met drugshandel. Proceso schrijft dat afspraken worden gemaakt met Mexicaanse kartels.

West-Afrika is al langer een belangrijke route voor coke die voor de Europese markt bestemd is. Gebieden die onder controle zijn van jihadisten zijn handige knooppunten op de route. Dei gebieden liggen met name in landen als Senegal, Mali, Niger, Nigeria maar ook Soedan.

Proceso sprak met een voormalige officier bij een Franse inlichtingendienst die nu werkt bij onderzoeksinstituut. Deze Alain Rodier zegt: ‘Gedurende het afgelopen decennium hebben Latijsn-Amerikanse kartels nieuwe routes door Afrika ingericht, vooral drugs naar Europa te brengen. Het gehele continent is geïnfecteerd door de drugshandel. We hebben herhaaldelijk Europese regeringen en de VN gewaarschuwd maar dat heeft nog niet geholpen. Ze zijn niet alert. Nu worden we geconfronteerd met het verschijnsel narco-jihadisten.’

Rodier denkt dat alleen aandacht voor terrorisme niet voldoende is omdat dit de ernst van het probleem van drugshandel onderschat en met name het belang van de financiering van terrorisme door drugshandel.

Afrika functioneert steeds meer als een tijdelijke opslagplaats van cocaïne. Ook een land als Mali waar Frande troepen nu strijden tegen Al Qaida is door zijn dunne bevolkingsdichtheid en onherbergzame gebieden zeer geschikt om coke te verbergen.

Ook de val van de stabiele regering in het Libië van Gadaffi speelt de samenwerking tussen drugshandelaars en Islamisten in de kaart, evenals de corruptie in Nigeria, waar Islamitische extremisten ook zeer actief zijn.

De drugsbestrijdinsorganisatie van de VN houdt een lijst bij van “vreemde” vliegbewegingen die worden geregistreerd. Mali loopt hierin voorop. In 2009 werd bij de stad Gao een half uitgebrande Boeing 727 gevonden, die was opgestegen in Venezuela. Er zou 7 ton cocaïne aan boord zijn geweest.

De omzet van de cokehandel door West-Afrika zou jaarlijks 3 miljard dollar belopen.