Jongetjes dood gevonden

De politie heeft in een sloot tussen Wijk bij Duurstede en Houten, ter hoogte van Cothen, de lichamen van de twee vermiste jongetjes Julian (7) en Ruben (9) gevonden. Maandagochtend werd nog gezocht op de locatie door forensiche specialisten. De politie wil precies proberen te achterhalen hoe de jongens zijn omgebracht en uitsluiten dat er een handlanger in het spel is geweest. 

Een wandelaar zag zondagmiddag de lichamen van de twee broertjes Ruben (9) en Julian (7) in het water in de burt van een duiker, een verbindingsbuis tussen twee sloten. Op basis van een aangetroffen camouflageshirt en spanbanden gaat de politie ervan uit dat de lichamen van Ruben en Julian zijn.

De broertjes werden twee weken geleden meegenomen door hun 38-jarige vader die 7 mei zelfmoord pleegde in het recreatiegebied Doornse Gat. Aangenomen wordt dat de vader zijn zoons heeft omgebracht.

Zondag werd bekend dat de politie meer camerabeeld had gekregen waarop de auto van de vader te zien is. Uit het rechercheonderzoek is nu duidelijk geworden waar en wanneer de vader van de vermiste broertjes de spanband, die aangetroffen werd bij zijn lichaam, gekocht heeft. Hij kocht half april meerdere artikelen bij een bouwmarkt in Vleuterweide. Dit blijkt uit o.a. analyse van zijn pingedrag.

Zaklamp

Van alle gekochte artikelen is bekend waar ze zijn, behalve drie spanbanden en een groene zaklamp. De vader kocht twee sets van twee oranje spanbanden. Eén spanband werd aangetroffen bij zijn lichaam in het Doornse Gat. De overige drie zijn nog niet aangetroffen. Een groene zaklamp met zwarte opdruk ‘GP Discovery’ ontbreekt ook nog. De politie is op zoek naar deze spanbanden en zaklamp.

Kinderkleding

De politie heeft zoveel als mogelijk geïnventariseerd welke kleding Julian en Ruben bezitten op de adressen van de moeder en van de vader. In de auto van de vader is ook kleding van de jongens aangetroffen. Uit de inventarisatie van dit totaal blijkt dat er vermoedelijk kledingstukken van de jongens missen.

Van Julian mist een eerder getoond camouflageshirt. Uit de inventarisatie blijkt nu ook waarschijnlijk een bordeauxrode jongensboxershort van Zeeman te missen. Van Ruben ontbreekt waarschijnlijk een blauwe spijkerbroek maat 146 van de Hema of van SOHO. Ook ontbreekt van hem vermoedelijk een grijs onderhemdje van Zeeman met groene of turkooizen biesjes met bijbehorend boxershortje. De politie is op zoek naar deze kleding.

Camerabeeld

Een voertuigdeskundige geeft aan dat op recent binnengekomen camerabeelden van een winkel in Rhenen hoogstwaarschijnlijk de auto van de vader te zien is. Het gaat om een beeldfragment in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 mei om 01:44 uur van de Herenstraat, waarop hoogstwaarschijnlijk de auto van de vader te zien is die in de richting van Leersum rijdt. Deze waarneming is in lijn met de waarneming ter hoogte van de Rijnbrug in Rhenen twee minuten eerder die nacht, om 01.42 uur.

Helikopter en F16

In de nacht van zaterdag op zondag en zondag overdag vloog een politiehelikopter over het gebied tussen Rhenen en Doorn. Ook een F16 wordt vandaag ingezet boven het niet-beboste gedeelte van dit gebied. Verschillende specialistische apparatuur is gebruikt, voor overdag en nacht, die afwijkingen in het landschap kan waarnemen. Er is gekozen voor dit gebied omdat een groot deel van de tips hierover binnenkomen

Dankbrief

Eerder zondag verstuurden moeder Iris en haar familie een openbare dankbrief aan alle mensen die al bijna twee weken lang op zoek zijn naar de vermiste kinderen. 'Het voelt als een warme deken', schrijft de familie in een brief die zondag aan RTV Utrecht is gestuurd.

De dankbrief:

Overweldigend en hartverwarmend.

Op alle mogelijke manieren proberen de mensen in Nederland en daarbuiten ons te helpen met het terugvinden van onze knullen en Iris in haar wanhoop en machteloosheid te steunen. Er zijn geen woorden voor wat haar, Ruben en Julian is overkomen en daarom willen we allemaal in actie komen, iets doen.

Kaarten, bloemen, Facebookberichten en -groepen, email, WhatsApp, sms, wensballonnen, kaarsen en wat al niet meer. Het zijn allemaal lichtpuntjes die onze hoop op een goede afloop blijven voeden. Het zijn niet alleen familie en vrienden die ons steunen.

Volkomen belangeloos zijn er door heel Nederland en daarbuiten mensen die de organisatie van allerlei activiteiten op zich nemen en dat in goed overleg met de politie, defensie, brandweer en natuurbeheerders doen. Dat zegt iets over de saamhorigheid van de mensen. Dat voelt als een warme deken.

Tevens alle hulde voor politie, defensie en brandweer die zichtbaar en voor een groot deel onzichtbaar alles in het werk stellen alle deskundigheid mobiliseren, hulp van specialisten en apparatuur inschakelen, ook vanuit het buitenland. Er wordt dag en nacht doorgewerkt om Ruben en Julian terug te krijgen.

Heel Nederland en daarbuiten, diep uit ons hart: intense dankbaarheid voor alles wat jullie voor Iris en ons betekenen in deze zware dagen en de komende tijd.

Iris en familie 

Eerdere berichten over de zaak.