Jumbo-verdachte “executeerde” geldloper

Bij de overval waar de verdachte Alex O., die nu vastzit op verdenking van afpersing van Jumbo supermarkten, mede bij betrokken was, schoot een overvaller een geldloper door het hoofd. Dat zegt een bron tegen Crimesite. ‘Zonder wat te zeggen plaatste hij een revolver onder zijn kin.’

Door @Wim van de Pol

Het voorval deed zich voor op Oudejaarsdag in 1992 bij supermarkt Nieuwe Weeme aan de Rijksstraatweg in Groningen. Het was niet, zoals RTV Noord vanmorgen meldde, een winkelbediende die gewond raakte maar een geldloper van Brinks. Arjan van der Laan (toen 21) was een blauwe maandag met een tijdelijk contract bij de Koninklijke Marechaussee in dienst geweest en werkte bij het toenmalige CSU beveiliging maar was gedetacheerd bij Brink’s Nedlloyd.

Recht omhoog

Op het moment dat Van der Laan met een geldkoffer de winkel uit wilde lopen kwam er een overvaller op de hem af. Deze zei niets maar zette direct zijn revolver onder de kin van de geldloper. De bron die het verhaal van deze Arjan van der Laan goed kent:

Zonder wat te vragen of zeggen tegen de geldloper drukte de overvaller af waardoor hij een kogel recht omhoog in zijn hoofd schoot. Vervolgens ging de overvaller er snel met de toen nog onbeveiligde koffer vandoor. Het was dus ongelofelijk bruut in de zin dat het feitelijk een executie was. Geloof mij, iedere geldkoper geeft direct zijn koffertje af als hij serieus bedreigd wordt met een vuurwapen.

Wonder

De overvaller ontfutselde de geldkoffer, schoot nog een keer in de lucht en stormde dwars door de glazen deuren, die niet snel opengingen, naar buiten. Hij ontkwam door bij iemand op de brommer te springen. Het was een wonder dat Van der Laan het projectiel, dat recht zijn hoofd inging, overleefde:

Alleen al door het bloedverlies had hij dood kunnen zijn als de ambulance niet supersnel aanwezig was geweest en hem niet supersnel naar een ziekenhuis in de buurt had kunnen brengen. Qua snelheid van hulpverlening zat alles maar dan ook alles heel erg mee die dag.

Invalide

In het Academisch ziekenhuis wisten doktoren het leven van de geldloper te redden, maar de kogel kon niet worden verwijderd. Van der Laan was blijvend invalide. Hij heeft nooit meer iets van de overvaller gehoord, aldus de bron. Dader was de toen 21-jarige G.D. uit Groningen. Hij werd meteen aantal anderen, onder wie dus Alex O., veroordeeld. Alex O. gaf leiding maar pleegde zelf geen overvallen, aldus het gerechtshof. D. kreeg negen jaar, O. uiteindelijk 14 jaar.

Arjan van der Laan won negen jaar later een procedure om schadevergoeding tegen Brink’s Nederland. Het hof oordeelde dat Brinks ten tijde van de overval te weinig hoogstnoodzakelijke veiligheidsmaatregelen had getroffen. De geldlopers kwamen elke week om dezelfde tijd bij de betreffende supermarkt langs.