‘Justitie aansprakelijk na moord in gevangenis’

Een makelaar gaat justitie aansprakelijk stellen omdat de man die hem neerschoot om het leven is gebracht in de gevangenis van Zoetermeer. Daardoor kan de makelaar de schade die hij leed door de schietpartij niet meer verhalen op de dader. Omdat de dader en zijn moordenaar nooit op dezelfde afdeling geplaatst hadden mogen worden, moet justitie voor de schade opdraaien, vindt de makelaar.

De dader, de 82-jarige Elbert Geveke, werd op 20 september van dit jaar om het leven gebracht in de gevangenis. Hij werd doodgestoken door de 25-jarige Johannes R. Die zou met een riem en een mes Gevekes cel zijn binnengestapt, hem hebben gekneveld, gestoken en geschopt. Hij heeft Geveke daarna meegenomen naar de recreatieruimte, waar hij hem gijzelde.

Geveke zat op dat moment vast omdat hij de makelaar zou hebben neergeschoten. De makelaar had een bezichtiging in het huis van Geveke, maar die had zijn huis niet vrijwillig te koop staan. Geveke zat vast op verdenking van poging tot moord.

‘Ouders hebben gewaarschuwd’

De advocaat van de makelaar, Sébas Diekstra, zegt dat er onverantwoorde risico’s zijn genomen door R. op de bewuste afdeling te zetten. R.’s ouders vertelden deze week dat zij hadden gewaarschuwd dat hun zoon psychotisch en gevaarlijk kon zijn.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt tegen persbureau ANP dat er nog een onderzoek loopt naar wat er precies is gebeurd. ‘Daarnaast moet de strafzaak ook plaatsvinden en zal de rechter de zaak nog moeten behandelen. Op dit moment valt er dus nog helemaal niets te zeggen over de mogelijke aansprakelijkheid.’