Advocaten willen vrijspraak voor horror-schietpartij Hooge Zwaluwe (UPDATE)

Advocaten eisen vrijspraak in de zaak van de dodelijke schietpartij in Hooge Zwaluwe. Het gaat hen niet ver genoeg dat de officier van justitie woensdag voor de Bredase rechtbank de verdachten wel schuldig achtte maar hen niet verder wil vervolgen omdat het schieten volgens hem noodweer is geweest.

Rippen

Bij die schietpartij kwamen in 2015 Muljaim Nadzak en No Surrender-captain Brian Dalfour om het leven. De Antwerpse broers Samir en Khalid T., Michael H. en Mohamed L. (de Belgische betrokkenen) en Roy O. (uit het kamp van Dalfour) staan daarvoor terecht. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de Nederlanders de Belgen wilden rippen van geld bij een cocaïnedeal. En ook dat de Belgen vastgebonden op de grond lagen en dat één van hen in zijn rug werd geschoten door Dalfour of Nadzak. Vervolgens wisten de met tiewraps geboeide Belgen op te staan en zich van hun tiewraps te ontdoen.

Noodweer

Het is volgens justitie niet duidelijk wie er geschoten heeft en ook niet met welk wapen dat precies is gebeurd, maar dat moet(en) (een van de) Belgen hebben gedaan, dat is doodslag. Mogelijk hadden de Belgen toch een wapen bij zich of ze hebben een wapen ontfutseld van de Nederlanders, aldus de officier. Hoe dan ook, er was volgens de officier van justitie sprake van noodweer in verband met een dodelijke dreiging. Daarom moeten de Belgen worden ontslagen van rechtsvervolging, vindt justitie. (tekst loopt door na reclame)

Vrijspraak

Samir T. is de Belg die in zijn rug is geschoten. Zijn advocaat Arthur van der Biezen spreekt van een horrorscenario dat zich heeft afgespeeld in de benauwde ruimte van een handvol vierkant meters, die ook nog volstond met meubels. Van der Biezen:

Het is een heel treurige zaak. Mijn client heeft 400 dagen vastgezeten, het grootste deel in het zwaarste regime omdat hij ernstig werd bedreigd door andere partij. Na zijn vrijlating moest hij zich jarenlang wekelijks vanuit België melden. Ik heb in 2015 al een uitgebreid bepleit dat het noodweer was. Ik vind het wel flauw dat justitie er dan vier jaar over doet om tot datzelfde standpunt te komen. Maar ik vind het tegelijk wel magistratelijk dat de officier deze positie inneemt.

Van der Biezen zal vrijspraak eisen. Uit forensisch onderzoek naar schotdeeltjes komt geen bewijs naar voren dat Samir T. heeft geschoten.

Het is waarschijnlijk dat ook de andere advocaten de komende weken vrijspraak zullen eisen. In ieder geval zal advocaat Inez Weski dat doen voor haar client Mohamed L.. Weski:

‘Er zijn bebloede tiewraps aangetroffen. De Belgen hebben zich losgerukt, daar is de officier van justitie het dus nu met me over eens. Maar er is geen bewijs dat mijn client heeft geschoten. Er is ook geen bewijs dat hij of zijn metgezellen een wapen of wapens bij zich hadden. Dat moet dus leiden tot een vrijspraak.’

Dna

Een paar weken geleden werd de openbare zitting onderbroken en gingen de deuren van de rechtszaal dicht. Woensdag bleek waarom dat was geweest. Er was dna op het plaats delict aangetroffen van een onbekende persoon, in de achterzak van één van de slachtoffers. Er was een match gevonden met iemand die in beslotenheid is gehoord. Deze persoon bleek niets met de zaak van doen te kunnen hebben gehad.

Eerdere berichten:

Puzzelstukjes van het drama Hooge Zwaluwe (#1)

Puzzelstukjes van het drama Hooge Zwaluwe (#2)