Justitie eist 28 jaar cel tegen moordenaar broer kroongetuige (UPDATE)

In hoger beroep heeft justitie tegen Shurandy S. (41), die heeft bekend in maart 2018 de broer van kroongetuige Nabil B. te hebben doodgeschoten, opnieuw 28 jaar cel geëist. Dat is dezelfde eis als voor de rechtbank, die S. tot 20 jaar veroordeelde.

Cocaïneverslaving

Het gerechtshof van Amsterdam hield de zitting in de extra beveiligde zaal in Amsterdam Osdorp. De moord vond plaats op 29 maart 2018 in het bedrijf van Reduan B. aan de T.T. Melissaweg in Amsterdam-Noord.

Tijdens de zitting sprak S. zijn spijt uit over zijn handelen. Hij vertelde over een jarenlange ernstige cocaïneverslaving en dat hij er zich niet van bewust was dat het doelwit een broer was van een kroongetuige. Over zijn opdrachtgever(s) wilde hij niets zeggen, uit veiligheidsoverwegingen, dit tot ergernis van de nabestaanden die aan het woord kwamen.

De 100.000 euro die hem zou worden betaald zegt S. nooit te hebben ontvangen. Hij pleegde de moord omdat hij zich totaal in de hoek gedrukt voelde, en ter zitting verzuchtte hij dat hij beter zelfmoord had kunnen plegen.

Mohamed R.

Zijn advocaat Christian Flokstra kwam met een verklaring van Mohamed R., die terecht staat in het proces tegen Ridouan Taghi (waarin de broer van de vermoorde Reduan B. kroongetuige is). Justitie gaat ervan uit dat de opdracht voor de moord uit de groep van Mohamed R. en Ridouan Taghi kwam. Bij S. thuis zijn vingerafdrukken en dna-materiaal van een contact van de familie Taghi gevonden.

Mohamed R. verklaarde dat Reduan B. ook zelf betrokken zou zijn geweest bij drugshandel.

De nabestaanden stelden dat dit verzinsels zijn en dat Reduan B. alleen is vermoord omdat hij de broer van de kroongetuige was. Ook de advocaat-generaal zei geen aanwijzingen te zien dat de beweringen van Mohamed R. op waarheid stoelen. De nabestaanden willen een hogere straf dan 28 jaar, advocaat Flokstra bepleitte een straf van maximaal 20 jaar, omdat dit normaal is voor een enkelvoudige moord, waarbij in zijn visie de kans op herhaling klein is.