Bretly D.’s advocaat komt met alternatieve scenario’s in moordzaak (UPDATE)

Bretly D.’s advocaat komt met alternatieve scenario’s in moordzaak (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat de beloning van 25.000 euro die stond voor tips die leidden tot de geslaagde aanhouding van Bretly D., uitkeren aan verschillende tipgevers. Op zitting vandaag kwam de advocaat van D. met mogelijke andere scenario’s voor de moord die hij pleegde in Rotterdam.

Beeld: moordverdachte Bretly D. op de vlucht (foto Opsporing Verzocht)

Tips

De tips leidden tot de aanhouding van moordverdachte Bretly D., meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam woensdag. Bretly D. werd onder meer gezocht voor het doden van een 60-jarige Rotterdammer, brandstichting in de woning van het slachtoffer aan het Handelsplein en mishandeling van een man in Zutphen. Dit gebeurde op respectievelijk 13 en 21 oktober vorig jaar. De 24-jarige D. werd uiteindelijk op 25 oktober in een hotel in het centrum van Amsterdam aangehouden.

Beloning

De beloning voor de gouden tips die leidden tot de aanhouding van D. zal nu worden uitgekeerd. Dat heeft de hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket Rotterdam besloten: ‘Het gaat om een beloning van 25.000 euro die verdeeld wordt over verschillende personen’, laat het OM weten. ‘Om hoeveel tipgevers het exact gaat en wie welk bedrag krijgt blijft in verband met de privacy vertrouwelijk.’

Gouden tip

Het is de tweede keer in een jaar tijd dat het Openbaar Ministerie in Rotterdam een beloning uitkeert voor de gouden tip in een strafrechtelijk onderzoek, laat ze weten. In maart 2023 werd 30.000 euro uitgekeerd aan tipgevers die er voor zorgden dat een verdachte van moord op zijn schoonmoeder en poging moord op zijn ex-partner in Zwijndrecht kon worden aangehouden.

Het OM over de uitkering van de bedragen nu: ‘Het bewijst opnieuw dat het geven van een gouden tip wel degelijk loont. De politie en het OM spreken hun dank uit aan de personen die de tips gaven.’

In het verleden waren er overigens ook kritische geluiden over het geringe effect dat uitgeloofde beloningen zouden hebben op het succes van de opsporing.

Ontkenning

Bretly D. verscheen woensdag overigens niet op een eerste zittingsdag in Rotterdam. Het enige dat hij kwijt wil is dat hij alles ontkent. Dat meldt RTV Rijnmond.

Het Openbaar Ministerie zei tijdens de zitting dat de 24-jarige Bretly D. uit Rotterdam snel na de moord werd herkend op camerabeelden, onder meer van station Rotterdam-Zuid. ‘Te zien is dat verdachte een vuurwapen toont aan een voorbijganger. Daarna loopt hij in een rechte lijn naar het Handelsplein, de woning van het slachtoffer.’

Kort daarna wordt de 60-jarige psychiater doodgeschoten, met een kogel in het voorhoofd. De dader sticht vervolgens brand in de woning. Als de brandweer arriveert, vinden ze het lichaam van de psychiater.

Voor het OM zijn er meerdere sporen van Bretly D. in de woning gevonden: zijn dna zat op een sigarettenpeuk naast het lichaam van het slachtoffer, en op een drinkglas dat in de gootsteen stond.

Getuigen

Zijn advocaat wil zestien getuigen horen, tekent RTV Rijnmond op. Vooral seksdates van het slachtoffer, waaronder de schuldige zou kunnen zitten. Ook wijst D.’s advocaat Errol Jobse op een mogelijk zelfmoordscenario bij de psychiater. Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra, die de nabestaanden van de psychiater bijstaat, reageerde verbijsterd: ‘Het opwerpen van een zelfdodingsscenario, gezien het voorliggende bewijs, lijkt niets minder dan hallucinant.’