Justitie kijkt af in computer rechter

Door een lek in het computersysteem van de rechterlijke macht, hebben medewerkers van het Openbaar Ministerie in digitale dossiers van rechters kunnen meelezen. Dit zou geen invloed hebben gehad op uitspraken.

Lek ontdekt

Het lek werd in mei ontdekt, door werknemers van het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant. Zij konden beslissingen van rechters in het grote drugsonderzoek met de naam ‘Gutenberg’ zien, nog voordat de veroordeling was uitgesproken. Justitie heeft het bestaan van het lek zelf gemeld aan de rechtbank, na de ontdekking. In de zaak Gutenberg ging het onder meer om de smokkel van amfetaminen naar Engeland, en witwassen -met tien betrokken verdachten- waar in mei ook veroordelingen in zijn uitgesproken.

Ernstig

NRC meldt dat het meekijken door het Openbaar Ministerie kon gebeuren, doordat justitie voor haar computersysteem ‘Compas’ te ruime toestemming gaf aan haar medewerkers. Officieren van Justitie hebben via dit systeem toegang tot zaken die voor de zogenaamde meervoudige kamer worden behandeld. Het gaat dan om ernstige misdaden.

Kennisvoorsprong

Bij de rechtbank is men geschrokken van het lek. Ze meldt in een brief aan de advocaten in de zaak dat OM-medewerkers hierdoor ‘een kennisvoorsprong’ hebben. Ze geeft wel aan dat het OM ‘geen invloed’ heeft kunnen uitoefenen op de uitspraken van de rechter. De Raad voor de rechtspraak, het overkoepelende landelijke orgaan van de rechters, heeft de rechters opdracht gegeven niet langer in ‘Compas’ te werken aan hun vonnissen.