Justitie kijkt opnieuw naar mogelijke dwaling

Justitie gaat de rechtszaak rond de moord op de Eindhovense drugscrimineel Reginald Koenders opnieuw bekijken. In 2000 werd Danny van den Hoogen, toen 17, veroordeeld voor de moord. Hij zou Koenders hebben doodgeschoten omdat de crimineel Van den Hoogen’s moeder had mishandeld. Nu blijkt dat politie en justitie ontlastende stukken hebben achtergehouden.

Van den Hoogen heeft daardoor mogelijk negen jaar onterecht vastgezeten. Hij kwam vier jaar geleden vrij maar bleef toen nog 2,5 jaar onder toezicht staan vanwege zijn tbs-behandeling. Van den Hoogen heeft altijd ontkend dat hij Koenders heeft vermoord.

Van den Hoogen probeert al lange tijd om het onderzoek rond de moordzaak heropend te krijgen. Zo wilde hij dat het dna dat op de kogel waarmee Koenders werd doodgeschoten opnieuw werd onderzocht, omdat dat niet van hem was.

Criminele afrekening

De advocaat van de veroordeelde kreeg daarnaast politierapporten in handen die niet aan het dossier van de zaak werden toegevoegd. Daarin stond dat het ook mogelijk was dat de moord een criminele afrekening was, maar dat is nooit onderzocht. Ten slotte werd een belastende verklaring tegen Van den Hoogen ingetrokken maar werd dat niet in het dossier opgenomen.

Tot nu toe wilde justitie niet aan de verzoeken van de advocaat meewerken. Nu is bevestigd dat het Nederlands Forensisch Instituut naar het dna-materiaal gaat kijken. De advocaat van Van den Hoogen zegt dat het onderzoek zich nog in een voorstadium verkeert. Uiteindelijk moet de Hoge Raad bepalen of de zaak daadwerkelijk wordt heropend.

Geoefende schutter

‘Reggi’ Koenders werd op 1 april 2000 door een man op een scooter met drie 9 mm kogels doodgeschoten. Twee van de kogels kreeg hij in zijn rug, een ging gdoor het hoofd. Omdat de schutter twee maal vlak naast elkaar schoot, terwijl hij zijn scooter in balans moest houden, ging het waarschijnlijk om een goed geoefende schutter. De politie heeft dit echter nooit onderzocht.

Ook was de videoband van een bewakingscamera die de moord filmde, plots verdwenen. Inmiddels is deze band weer boven water. 

De crimineel was vlak voor zijn dood betrokken bij ripdeals en verkrachtingen. Hij werd daarom bedreigd en was op zoek naar een wapen om zich te beschermen. De politie heeft ook daar nooit onderzoek naar gedaan.

Bloedige periode

De periode waarin Koenen werd doodgeschoten, was sowieso bijzonder bloedig. Binnen tien dagen werden Frank van Geel, Ad Pruijmboom, ‘Reggie’ Koenders en Frans van der Sanden vermoord, allen bekenden van de politie. Een verband tussen deze moorden is ook nooit onderzocht. 

Bovendien werd kort na de moord Guno Plescode dood gevonden. Hij was in een tuim begraven, terwijl zijn hoofd nog boven de grond uitstak. Plescode was mogelijk een belangrijke getuige van de moord op Koenders, die hij kende uit het drugscircuit in Eindhoven.

Zie ook:

Nieuw onderzoek liquidatie Koenders