Justitie Nederland en Suriname gaan weer samenwerken

De nieuwe Surinaamse regering van president Chan Santokhi heeft de banden met Nederland aangehaald. Justitie en politie in Nederland en Suriname gaan weer samenwerken. Onder de verschillende regeringen van de voormalige president Desi Bouterse was de samenwerking op het gebied van de opsporing en het delen van informatie minimaal geworden. Dat kwam mede doordat Bouterse in Nederland is veroordeeld voor drugssmokkel.

Drugssmokkel

Op de komende onafhankelijkheidsdag van Suriname, op 25 november, zal ook voor het eerst sinds lange tijd weer een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken aanwezig zijn in de persoon van minister Stef Blok.

Uit een gezamenlijke verklaring van Suriname en Nederland van donderdag blijkt dat er op velerlei terrein beter zal worden samengewerkt, ook in de opsporing. Zo zal Suriname de samenwerking met de Nederlandse justitie en de Koninklijke Marechaussee en Douane in de strijd tegen drugssmokkel met de vluchten uit Suriname verstevigen. Er komt ook overleg tussen de Nationale Politie en het Korps Politie Suriname om de samenwerking te verbeteren.

Tussen Suriname en Nederland zal op korte termijn gesproken worden over een concrete oplossing voor de effectuering van Nederlandse ontnemingsvonnissen in Suriname.

Het Openbaar Ministerie van Suriname gaat op korte termijn in overleg met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) over het opzetten van een dna-databank.

Opleidingen

Verder zal Nederland verschillende geledingen van het Surinaamse justitiële systeem gaan ondersteunen, bijvoorbeeld met opleidingen en trainingen en in de ICT. Het Hof van Justitie van Suriname krijgt hulp van de Nederlandse Raad voor de Rechtspraak, met name door middel van training en advisering voor de verbetering van het opereren van de rechterlijke organisatie.

Ook zal Nederland zich sterk gaan maken om EU fondsen beschikbaar te krijgen voor verbetering van het justitiële systeem van Suriname.

De Dienst Justitiële Inrichtingen gaat (online) ondersteuning bieden aan het Surinaamse gevangeniswezen.