‘Justitie wil 20 miljoen van de Grass Company’

Justitie wil op zijn minst twintig miljoen euro plukken van coffeeshopketen The Grass Company. Dat heeft een woordvoerder bevestigd tegen het Brabants Dagblad. Eén van de oprichters, Johan van Laarhoven, zit in Thailand een straf van 75 jaar cel uit.

Voorraadplaatsen

In Nederland wil het Openbaar Ministerie hem ook nog vervolgen voor belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrifte. The Grass Company heeft vier Brabantse coffeeshops, waarvan er drie ook restaurant zijn.

Volgens het Brabants Dagblad is de ontnemingsprocedure gebaseerd op twee voorraadplaatsen van The Grass Company die de politie in 2011 en 2014 ontdekte in respectievelijk Den Bosch en Tilburg. Er lagen 8 kilo wiet en bijna 15.000 voor gedraaide joints en in een andere ruimte werd 10 kilo wiet gevonden. Over een locatie in Den Bosch oordeelde het gerechtshof in november 2015 dat die noodzakelijk was om de twee coffeeshops in de stad draaiende te houden. Het hof kwam wel tot een schuldigverklaring, maar legde geen straf op. De strafzaak over een andere bewaarplaats is nog niet begonnen. Het hof vond het onvermijdelijk dat coffeeshops ergens voorraad moeten opslaan.

Centrale vraag

De centrale vraag in de procedure gaat worden of coffeeshops die van de rechter een “pardon” kregen toch nog geplukt kunnen worden. Die is ook essentieel in de discussie over het Nederlandse gedoogbeleid. Veel burgemeesters vinden het onmogelijk dat coffeeshops wel wiet mogen verkopen maar niet mogen worden bevoorraad.

Het kabinet-Rutte werkt aan plannen voor een experiment waarin onder toezicht van de staat wiet zal worden geteeld.

Ook coffeeshop Checkpoint Terneuzen hangt nog een ontnemingsprocedure boven het hoofd: 28 miljoen euro. Het gerechtshof in Den Bosch stelde in november 2017 na tien jaar procederen vast dat Checkpoint de regels van het gedoogbeleid wel overtrad, maar kreeg ook geen straf opgelegd.

Zie ook:

Coffeeshophouder in Thaise cel krijgt uitstel

OM dagvaardt directie Grass Company (UPDATE)

Coffeeshophouder krijgt in in Thailand 75 jaar