Justitie wil 75.000 euro van zoon Rommy

David (foto), de 27-jarige zoon van Henk Rommy, die verdacht wordt van drie plofkraken en deelname aan een criminele organisatie, moet als het aan justitie ligt bijna 75.000 euro betalen aan de Nederlandse Staat. Dat bleek vandaag tijdens een regie-zitting voor de rechtbank in Utrecht. 

David Rommy stond vandaag met zes andere mannen voor de rechter. Allemaal worden ze verdacht van plofkraken en deelname aan een criminele organisatie. Het zou om totaal zeven verschillende plofkraken gaan. De rechtszaal was overvol met de zeven verdachten, hun advocaten (ook zeven), zo’n acht politieagenten, een afgevaardigde van de ING, nogal wat familieleden van de verdachten, en de pers.

Geprepareerde bouwkeet

David Rommy wordt verdacht van drie plofkraken: op 26 juli 2016 in Axel (Zeeland), twee dagen later in Almere en op 20 september in Soest. In Axel werd er ruim 71.000 euro buit gemaakt. In Almere bedroeg de buit iets meer dan 8000 euro. In alle drie de gevallen ging het om plofkraken van zogenaamde lobby automaten van de ING, in filialen van Albert Heijn. Naast Rommy worden de 37-jarige Martin de W. en de 26-jarige Roger K. van dezelfde feiten verdacht. De drie werden gearresteerd na de plofkraak in Soest. Ze hadden zich verscholen in een van tevoren geprepareerde bouwkeet. Zo probeerden ze onzichtbaar te blijven voor de warmtebeeldcamera van de politiehelikopter. Uiteindelijk werkte dat plan niet omdat er condens op het raam van de bouwkeet ontstond en werden ze gevonden door de politie. In de bouwkeet vond de politie glassplinters die volgens het Openbaar Ministerie afkomstig zijn uit de vestiging van Albert Heijn. Ook werd in de keet de speciale inkt aangetroffen die de gekraakte automaat over de bankbiljetten spoot.

Thermische lans

De overige verdachten zijn Mike W. (32), Johan F. (43), Yassir El A. (29) en Jurjen van D. (29). Justitie denkt dat ze betrokken zijn bij plofkraken in onder andere Leersum, Almelo en Oegstgeest en eist ontnemingsvorderingen van ruim 74.000 euro (Mike W.), ruim 208.000 euro (Johan F.), bijna 153.000 euro (Yassir El A.) en bijna 45.000 euro (Jurjen van D.). In Oegstgeest bedroeg de buit bijna 56.000 euro. De geldautomaat werd met een thermische lans gekraakt.

Voorlopige hechtenis

Er moeten nog verschillende onderzoeken worden gedaan. Zo moeten nog getuigen worden gehoord van het bedrijf Adnas (Applied DNA Sciences). Zij zouden meer moeten kunnen vertellen over het DNA dat in de inkt is verwerkt die vrijkomt als een geldautomaat wordt gekraakt. De advocaten van de verdachten vroegen zich af of een inhoudelijke zitting van de zaak dit jaar nog wel zou kunnen plaatsvinden. Hun cliënten zitten al acht tot negen maanden in voorarrest. Mede daarom vroegen de raadsheren om schorsing van de voorlopige hechtenis. Dat verzoek werd door de rechtbank ingewilligd, maar wel onder strikte voorwaarden, zoals elektronisch toezicht.

Lees ook: Zoon Henk Rommy verdacht van plofkraken.