Justitie ziet verband tussen Utrechtse aanslagen

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat één dadergroep verantwoordelijk is voor zowel de liquidatie van de Utrechter Hakim Changachi en de vermoedelijke poging diens buurtgenoot K.H. te liquideren. Dat bleek volgens Het Parool uit de pro forma-zitting tegen Jerrel Z. en Marciano W. in de rechtbankbunker in Amsterdam.

Jap Tjouw

De strafzaken tegen de verdachten worden samengevoegd en er komt uiteindellijk ook één gezamenlijke zaak voor de rechter. Amsterdammers Jerrel Z. (24) en Marciano D. (26) worden van een poging tot moord verdacht, die de politie zou hebben verijdeld op 14 januari van dit jaar. Dat was twee dagen na de liquidatie van Changachi.

De derde mogelijke betrokkene bij de uitvoering van die poging, Justin Jap Tjouw, is op 31 januari in Amsterdam-Osdorp geliquideerd.

Jerrel Z. zat in een gestolen Skoda Fabia die crashte bij Diemen na een politieachtervolging. De politie had hen achterna gezeten vanaf Utrecht. Er werden twee aanvalsgeweren uit de auto gegooid.

In de buurt

Justitie denkt dat de moord op Hakim Changachi een vergissing was omdat de schutters eigenlijk K.H. wilden liquideren die daar vlak in de buurt woont. Er zitten voor de moord op Changachi twee verdachten vast: een 30-jarige man uit Amsterdam en een man uit Zaandam van 24.

Jerrel Z. zei op de zitting dat zijn familie wordt bedreigd. Hij zei ook dat hij niet wist dat er een liquidatie op het programma zou staan. Hij zou een ‘ritje’ maken voor ‘iets met drugs’. Volgens Het Parool gelooft de recherche dat Z. de waarheid spreekt. De officier van justitie ziet hierin een mogelijk motief voor de moord op Jap Tjouw.