Kamerleden: voorlopig geen nieuwe kroongetuigendeals

Een deel van de Tweede Kamer wil dat het Openbaar Ministerie voorlopig geen nieuwe kroongetuigendeals meer sluit. Volgens D66, PvdA, SP, GroenLinks en Denk moet eerst de “basis” op orde worden gebracht. Dat schrijft de NOS.

Rapport

Vorige week verscheen een kritisch rapport van de Onderzoeksraad over de drie aanslagen rondom kroongetuige Nabil B.. Volgens de raad heeft het systeem van Bewaken en Beveiligen gefaald en heeft het aan de basis gelegen van inschattingsfouten in de beveiliging, waarna de broer van kroongetuige Nabil B., advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries zijn doodgeschoten.

Regeringspartij D66 en ook oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en Denk willen dat minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid eerst zorgt voor een goed functionerend systeem van Bewaken en Beveiligen, voordat er nieuwe deals met kroongetuigen worden gesloten.

‘Nieuwe deals met kroongetuigen kunnen op dit moment niet aan de orde zijn, laat staan dat er sprake kan zijn van uitbreiding van de kroongetuigenregeling op het oude fundament,’ zeggen Kamerleden Sneller (D66), Van Nispen (SP), Mutluer (PvdA), Ellemeet (GroenLinks) en Azarkan (Denk) tegen de NOS.

Uitbreiding

Minister Yesilgöz maakte in november bekend dat ze de kroongetuigenregeling wil uitbreiden, zodat ook minder zware criminelen er gebruik van kunnen maken, maar een deel van de Tweede Kamer ziet daar niks in.

In een reactie laat Yesilgöz maandag aan de NOS weten dat kroongetuigendeals alleen worden gemaakt ‘als dat verantwoord is met het oog op hun veiligheid, die van hun directe naasten en functionarissen’.

Vrijdag zei plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyser in NPO Radio 1-programma Sven op 1 dat de politie op dit moment de beveiliging van eventuele nieuwe kroongetuigen niet aankan.

Zie ook:

Advocaten eisen dat procureur-generaal en hoofdofficeren vertrekken