Karateka voorlopig vrij door nieuwe info justitie

De Britse justitie heeft nieuwe informatie die karateleraar Jan Knobel uit Roosendaal mogelijk kan helpen in de zaak die tegen hem loopt om drugssmokkel. Hij is voorlopig vrijgelaten, zegt zijn advocaat tegen Omroep Brabant. Het proces zou eigenlijk deze week beginnen, maar is nu uitgesteld tot 5 mei.

Wat de informatie precies is, zegt de advocaat ook niet te weten. De nieuwe informatie is een welkome ontwikkeling voor Knobel; er hangt hem een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd. Zelf ontkent hij betrokken te zijn bij drugshandel.

Knobel was in juli met een lading sportschoenen op weg naar een klant in Engeland. Bij de Kanaaltunnel werd zijn vrachtwagen gescand, daar ontdekte de Engelse douane twintig kilo harddrugs met een straatwaarde van 1,2 miljoen euro. De 64-jarige Nederlander zegt dat hij er is ingeluisd. Knobel is gelegenheidstrucker hij denkt dat hij bewust in de val is gelopen, als afleidingsmanoeuvre voor een groter transport met harddrugs dat daardoor ongezien door de douane is gekomen.

De zaak, die een paar dagen moet duren zou eigenlijk maandag beginnen, maar is nu uitgesteld. Omdat verdachten in Engeland maar zes maanden vast mogen blijven zitten, is Knobel vrijgelaten. Hij is nog wel verdachte in de zaak, die nu in mei zal dienen.