Kasteelmoord-verdachte overgeleverd

De overleveringskamer van de rechtbank in Amsterdam heeft besloten dat de 49-jarige Evert de C. aan België mag worden overgeleverd. Hij is verdachte in het onderzoek naar de moord op de Belgische kasteelheer Stijn Saelens, "de kasteelmoord". Zijn advocaat Sidney Smeets heeft aan Crimesite bevestigd dat de onderzoeksrechter in Brugge wil nagaan of dna dat is gevonden op een dekzeil waarin het lichaam van Saelens was gewikkeld, het dna van De C. is.

Dna

De C. uit IJzendijke in Zeeuws-Vlaanderen, zit sinds 10 juli vast. Saelens werd op 31 januari 2012 vermoord in Sint-Maria-Aalder, in de buurt van zijn kasteel Carpentier. De Nederlandse Ron van Bommel die de moord op zijn geweten zou hebben enkele maanden na de moord overleden. Zijn advocaat Sidney Smeets zegt dat De C. iedere betrokkenheid ontkent. De C. is wel bereid dna af te staan en zal zich neerleggen bij de overlevering. Tijdens de procedure voor de rechtbank, probeerde Smeets uitlevering aan Belgie te voorkomen, zo blijkt uit het vonnis. Evert de C. wordt verdacht van moord en gijzeling van Saelens. Omdat Belgie geen herzieningsprocedure en geen gratie kent, wilde advocaat Smeets de uitlevering voorkomen. De rechtbank ging daar niet in mee.

Groeihormonen

Opmerkelijk is dat De C. een goede bekende is van de hoofdverdachte en vermeende opdrachtgever in de kasteelmoord, Pierre Serry. De C. is in 2008 samen met Pierre Serry verdacht geweest van strafbare feiten in verband met de handel in verboden groeihormonen, maar is daar niet voor vervolgd of veroordeeld, zo vertelde Smeets aan Crimesite.


Grotere kaart weergeven

Bibob

Uit een uitspraak van de Raad van State  blijkt dat De C. in 1999 en in 2005 onherroepelijk is veroordeeld voor strafbare feiten in het kader van de Opiumwet en voor het deelnemen aan een criminele organisatie. Ook is in 2005 zijn growshop met een vuurwapen beschoten door onbekenden. De drugsveroordelingen blijken uit een vonnis van de rechter inzake een Bibob-procedure. In 2009 werd aan De C. een vergunning geweigerd door de Gemeente Sluis, op grond van de wet Bibob. De C. wilde wietzaden verkopen in zijn winkel en de gemeente probeerde dat – tevergeefs – te voorkomen.

Ook in de zaak van de verdwenen Herman Ploegstra wordt de naam van Evert de C. genoemd. Verschillende getuigen in die  verdwijningszaak hebben contacten tussen Herman en Evert De C. gezien.