Kathalijne de K.: wiet, boten en auto’s

De verdenkingen tegen oud-VVD-politica Kathalijne de K. (44) uit Maarssen, die wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en witwassen, betreffen ook haar mogelijke betrokkenheid bij de vermeende afpersing van een Amsterdamse handelaar in tuinbouwlampen. Dat blijkt uit stukken uit het onderzoeksdossier waarover Crimesite beschikt.

Door @Wim van de Pol

Hoofdverdachte Kathalijne de K. kon maandag wegens een ‘angststoornis’ niet aanwezig zijn op de pro forma-zitting tegen acht verdachten van wiethandel, criminele organisatie en witwassen. De hoofdverdachte Petrus “Petie” T. (46) uit Utrecht was er wel. Hij zou het brein zijn achter zowel de exploitatie van een serie wiethokken als de afpersing van de Amsterdammer. Opvallend is de rol van Kathalijne de K. bij een transactie van de groep met de Amsterdammer die zou zijn afgeperst.

Groeilampen

In totaal zou Petie T. tussen 2012 en 1014 ruim 100.000 en misschien wel 123.000 euro hebben afgeperst van een Amsterdammer (39), die in 2014 aangifte deed bij de politie in Amsterdam. In 2012 kocht Petie T. 100 groeilampen van 1000 euro per stuk. Hij rekende 50.000 contant af maar betaalde 50 lampen (50.000 euro) niet. Kort nadien zouden T. en andere mannen de Amsterdammer hebben bedreigd en geld hebben geëist omdat de lampen niet goed zouden functioneren. De Amsterdammer maakte een klein bedrag over.

50.000 euro

Na een maand of drie bood T. aan het slachtoffer een tweedehands Fairline Targa speedboot over te nemen ter waarde van 50.000 euro, die de nog niet betaalde lampen zou moeten compenseren. De Amsterdammer zette het schip op zijn naam, maar de boot vertoonde ernstige gebreken die hij voor 45.000 liet repareren bij Holland Sport Boat in Amsterdam. Daarna bracht T. alle lampen terug en eiste 100.000 euro geld terug, waarbij hij en andere mannen ernstige bedreigingen zouden hebben geuit en waarna de Amsterdammer tegen zijn zin zakelijke transacties moest verrichten. De politie luisterde T. af en registreerde bijvoorbeeld de zinsnede:

Luister ik ga het één keer zeggen, vandaag zie ik jou. Als ik jou vandaag niet zie stomp ik je kankerkop eraf, snap je.

Scooter

Eind 2014 zei T. dat de Fairline speedboot, die inmiddels bij Holland Boat lag, van hem was en hij eiste 10.000 euro om het ‘koopcontract’ te ontbinden, aldus de Amsterdammer. Ook eiste hij ‘snel’ 50.000 euro en hij nam een scooter van de Amsterdammer mee naar Utrecht.

Woonwagenkamp

Op 3 februari 2015 houdt de politie Jeroen van L. (42) aan, de vriend van Kathalijne de K.. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij wiethandel en witwassen. De politie doorzoekt hun huis. De volgende ochtend registreert de politie dat De K. op een woonwagenkamp de wagen waar Petie T. verblijft binnen gaat en later samen met onder meer T. in een auto vertrekt. Die avond registeren bewakingscamera’s dat T. bij de Amsterdammer voor de deur staat.

Een vrouw

De Amsterdammer moet meelopen omdat er ‘problemen’ met de Fairline zouden zijn. De Fairline staat nog op zijn naam. Hij ontmoet op straat twee mannen een vrouw. De vrouw identificeert hij later als Kathalijne de K.. Ze heeft een papier in haar hand en vertelt hem dat hij een blanco koopovereenkomst voor de Fairline moet ondertekenen. Hij gehoorzaamt, onder toeziend oog van De K. en T. en de mannen. Later ontvangt hij sms’jes van De K. met de vraag of hij een kopie van zijn paspoort kan sturen naar haar e-maildres. Als hij daarmee treuzelt schrijft ze een paar dagen later: ‘Peet komt kopie vanavond wel halen oke‘. De Amsterdammer sms-t haar uiteindelijk dat de kopie is gemaild. ‘Helemaal goed’, sms’t De K. terug.

Zwijgrecht

De K. heeft verklaard dat ze de speedboot met eigen geld betaalde aan de Amsterdammer (‘in een enveloppe’) en daarvoor 25.000 euro cash heeft opgenomen. De K. heeft in een afgeluisterd telefoongesprek gezegd dat ze de boot voor 50.000 zou hebben gekocht. Ze ontkende voor de rechter-commissaris de bewuste avond met T. in Amsterdam te zijn geweest. Haar gsm-telefoon straalde aan bij het huis van de Amsterdammer. Ze heeft geen helder alibi geven over de avond van 4 februari. Hierover en over de sms’jes beriep ze zich in politie-verhoren op haar zwijgrecht. De K. wordt geen deelname aan afpersing ten laste gelegd, wel lidmaatschap van criminele organisatie samen met Petie T..

Zeven plantages

De tenaamstelling van de speedboot was sinds 2007 steeds op naam van vrienden of relaties van hoofdverdachte Petie T.. Het Openbaar Ministerie verdenkt Kathalijne de K. en haar vriend ervan middels boten en auto’s en andere luxegoederen geld te hebben witgewassen dat de groep zou hebben verdiend met de productie van wiet. De K. en de zeven andere verdachten hebben volgens het Openbaar Ministerie allen een aandeel gehad in zeker zeven professioneel gerunde wietplantages in onder meer Veenendaal en Hilversum, met in totaal ruim zesduizend planten. Vier van hen zitten maandag nog vast. De K. is sinds maart op vrije voeten. Volgens haar advocaat is De K. een sterke zakenvrouw met een eigen marketingbedrijf die pas in 2014 door de liefde met Van L. in contact kwam en niet wist dat Van L. in de wiet zat. De rechtbank van Utrecht behandelt de zaak naar verwachting pas volgend jaar.

Zie ook:

Drie getuigen in witwaszaak tegen raadslid

‘Witwassen was gewoonte voor raadslid’

Justitie: VVD’er lid van criminele organisatie

‘Het is een broodje aap-verhaal’

VVD-politica verdachte in wietzaak