Kempi krijgt een jaar celstraf (UPDATE)

De Helmondse rapper Kempi (Jerreley S., 29) is vrijdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 12 maanden celstraf. Bij hem thuis was 5,4 gram cocaïne en een pistoolmitrailleur gevonden. Het Openbaar Ministerie (OM) had 15 maanden cel geëist.

Voorwaarde

Kempi was zelf bij de uitspraak aanwezig. Hij moet nu al met al ruim een jaar binnenblijven. Hij was vervroegd vrijgelaten op voorwaarde dat hij geen misdrijf zou plegen. De resterende 97 dagen moet hij nog uitzitten.  Kempi heeft erkend dat hij het vuurwapen in zijn bezit had. Hij zei het nodig te hebben voor de opname van een videoclip.

Patroon

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat Kempi eerder voor wapen- en drugsbezit is veroordeeld. Daarnaast blijkt uit een reclasseringsrapport dat een patroon is ontstaan waarin de man bij elke detentie beterschap belooft en zich voorneemt uit handen van justitie te blijven, maar keer op keer toch verkeerde keuzes maakt die leiden tot hernieuwd justitiecontact. Het verweer van de verdediging dat een langdurige gevangenisstraf nadelig is voor de carrière van de man als rapper, is voor de rechtbank daarom geen reden om tot een andere strafoplegging te komen.

Het vonnis.