Kim Dotcom claimt miljarden dollars

De Duitser Kim Dotcom (foto), oprichter van de website Megaupload, heeft een claim van miljarden dollars neergelegd bij de autoriteiten van Nieuw-Zeeland. Zes jaar geleden werd Kim Dotcom opgepakt in zijn landhuis in Nieuw-Zeeland op verdenking van het verspreiden van illegale kopieën van films en muziek.

Naast Kim Dotcom (oorspronkelijke naam Kim Schmitz) werden nog andere medewerkers van Megaupload gearresteerd. Onder hen de Nederlander Bram van der Kolk, alias Bramos, die de downloadsite samen met Schmitz zou hebben bedacht. De oprichters van het bedrijf waren in korte tijd schatrijk geworden. Na de inval in januari 2012 ging de site op zwart.

7 miljard dollar

Volgens Dotcom en zijn advocaten was zijn arrestatiebevel in januari 2012 onrechtmatig en zouden daardoor alle tenlasteleggingen moeten komen te vervallen. Hij claimt nu bijna 7 miljard dollar van de Nieuwzeelanders, onder andere vanwege misgelopen inkomsten, juridische kosten, reputatieschade en verloren investeringen.

Volgens de Duitser is er in de Nieuwzeelandse copyrightwet geen sprake van een misdrijf als er online inbreuk op het copyright wordt gemaakt. Voor de liefhebber, hier een kopie van de claim van Kim Dotcom. Hij overweegt tegen de autoriteiten van Hong Kong een zelfde claim in te dienen.

De internetondernemer is ook nog steeds in een gevecht gewikkeld tegen zijn uitlevering aan de VS.

Hier beelden van de inval in de villa van Dotcom, vrijwel precies zes jaar geleden.