Vastgoedondernemer verdacht van oplichting (UPDATE)

##UPDATE: de zaak heeft niet geleid tot strafrechtelijke vervolging voor de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt vastgoedondernemer Klaas Hummel van oplichting en verduistering. Hij zou bezittingen van hem en Willem Endstra (foto) tegen een veel te lage prijs hebben verkocht aan zijn ex-echtgenote. Dat bleek tijdens een zitting van de Ondernemingskamer in Amsterdam.

Specifiek gaat het om het bedrijf Go Planet dat onderdeel was van een wirwar van vennootschappen die van Hummel en Endstra waren. Hummel is nog altijd bestuurder van die vennootschappen. Daarom hebben de erfgenamen van Endstra bij de Ondernemingskamer een verzoek ingediend om Hummel te schorsen en een onafhankelijk bestuur aan te stellen

Onderzoek

Na deze transactie wordt al enige jaren onderzoek gedaan door de FIOD. Of het OM Hummel zal vervolgen is nog niet duidelijk. Hummel laat in een reactie aan NRC weten een vervolging met vertrouwen tegemoet te zien. ‘Ik heb dat bedrijf tegen een marktconforme prijs verkocht aan mijn ex-echtgenote met wie ik nog steeds zaken doen.’ Zijn advocaat noemt de kwestie ‘een canard’.

Museum Vastgoed Groep

Endstra en Hummel waren beide voor 50% aandeelhouder van de Museum Vastgoep Groep. Na de liquidatie van Endstra in 2004 hebben zijn erfgenamen geprobeerd aanspraak te maken op dat deel. Naast de erfgenamen maken ook de Belastingdienst en het OM aanspraak op een deel van de erfenis van Endstra.

Minder waard

In maart heeft de Amsterdamse rechtbank advocaat Toni van Hees aangesteld om de erfenis af te wikkelen. Van Hees wil dat Hummel het deel waar de erfgenamen aanspraak op maken, overneemt tegen een reële prijs. Het eigen vermogen van het bedrijf is 27 miljoen euro maar Hummel wil niet meer dan 18 miljoen euro betalen. Naar zijn zeggen is alles waar de naam Endstra aan verbonden is, minder waard geworden.