Klaas Otto krijgt celstraf van zes jaar

Klaas Otto is door de rechtbank in Breda veroordeeld tot zes jaar celstraf voor afpersing, mishandeling en bedreiging van twee autohandelaren en het witwassen van ruim 1,3 miljoen euro. Tegen de oprichter van van motorclub No Surrender was tien jaar geëist.

Vrijgesproken

Otto was op vrije voeten. Hij werd direct na afloop van de zitting gevangen gezet. Medeverdachte Janus de V. heeft 18 maanden cel opgelegd gekregen.

Otto is vrijgesproken van een brandstichting en uitlokking van die brandstichting in 2012 in Halsteren en van het plaatsen van een handgranaat onder een auto, omdat de rechtbank daarvoor onvoldoende bewijs zit.

Meermalen bedreigd

Over het meermalen bedreigen en afpersen van de man die in België is veroordeeld voor het schieten op Klaas Otto, Joop M., heeft de rechtbank geen twijfel.

Ook voormalige vriend Danny van der G. is afgeperst, bedreigd en zwaar mishandeld. De rechtbank vindt ook dat Otto op grote schaal geld witwaste en daarbij valsheid in geschrifte pleegde.

De rechtbank matigt de straf een beetje omdat Otto in de ogen van de rechtbank te lang in de Extra Beveiligde Inrichting heeft gezeten omdat het Openbaar Ministerie (ten onrechte) dacht dat Otto een officier van justitie wilde laten liquideren.

De advocaat van Otto vroeg de rechtbank nogmaals vergeefs om het vonnis uit te stellen om onderzoek naar mogelijk niet integer handelen van politiemensen bij het Otto-onderzoek af te wachten. Otto heeft aangifte tegen het politieteam gedaan omdat ze getuigen zouden hebben geïntimideerd.

Zie ook:

Voortvluchtige Nederlander aangehouden in Spanje (UPDATE)

Rechtszaak liquidatie Peter van der Linde

Klaas Otto mag zijn enkelband af

Rico Verhoeven ontkent dat hij Klaas Otto opzocht

Otto: ik blafte wel af maar mishandelde niet