Klaas Otto weer leider van No Surrender

Klaas Otto, de oprichter van motorclub No Surrender, wordt weer president van de motorclub. Otto verliet de club omdat hij met de politie wilde praten over een schietpartij, terwijl dat volgens de clubregels niet mag. Volgens Het Parool wilde Otto zijn terugkeer zaterdag bekend maken, maar is dat uitgesteld vanwege de dood van een prominent lid.

Eind maart liet Otto weten dat hij No Surrender verliet. Hij was kort daarvoor betrokken bij een schietpartij in Poppel in België. Hij raakte daarbij gewond.

Ontsnapt aan aanslag

Otto werd destijds beschoten door een zakenrelatie, die zou hebben geprobeerd hem door het hoofd te schieten. De zakenrelatie werd na de schietpartij opgepakt. Volgens de advocaat van de verdachte perste Otto zijn cliënt af. Otto richtte No Surrender op in 2013. Hij verliet de club eind maart. Naar eigen zeggen was dat omdat hij met de politie wilde praten iets dat volgens de clubregels ten strengste verboden is.

Onrust binnen No Surrender

Het nationale bestuur van No Surrender zou Otto tientallen keren hebben gevraagd om terug te keren omdat de club uit elkaar dreigt te vallen. Dat heeft te maken met de enorme groei van de motorclub, die in korte tijd tientallen chapters oprichtte. Ook stapten afdelingen van andere motorclubs over naar No Surrender. ‘Ik kan een brug slaan tussen mensen, binnen en buiten de club’, aldus Otto tegen Het Parool.

‘Sociaal type’

Otto wil zich niet gaan bemoeien met wie er lid wordt van No Surrender. Hij wil voornamelijk problemen oplossen met andere motorclubs of buren van de clubhuizen. ‘Ik ben een sociaal type. (…) Als ergens verschillende groepen bij elkaar zijn en ze kijken boos naar elkaar, kan ik zeggen: “Jongens, moet dat nou zo?”‘