Klap voor justitie in Duits onderzoek HA

De Duitse justitie stopt met het onderzoek naar de prominente Hells Angel Frank Hanebuth. Een kroongetuige heeft verklaard dat hij opdracht had gegeven voor een moord op een vermiste Duitser. De politie zocht vorig jaar dagenlang naar het lichaam, dat volgens de kroongetuige was ingemetseld in een pand van de Hells Angels in Kiel. De zoektocht leverde niets op.

Het parket in Kiel heeft daarom het onderzoek wegens gebrek van bewijs stopgezet. Het is een klap voor de Duitse justitie in de strijd tegen de Hells Angels. De zaak kreeg grote prioriteit en voerde de druk vanwege de verklaringen van de kroongetuige hoog op. Zelfs zo hoog, dat Hanebuth besloot om het chapter in Hannover, waarvan hij president was, op te heffen.

‘Zoontje heeft trauma’

Het huis van Hanebuth werd vorig jaar door een speciale eenheid binnengevallen. Daarbij werd de herdershond van Hanebuth doorgeschoten en volgens de Hells Angel liep zijn 11-jarige zoontje een trauma aan de inval op.

De politie nam twee laptops, een aantal mobiele telefoons en onklaar gemaakte geweren in beslag. Ook werd de katapult van de zoon van Hanebuth als ‘belastend materiaal’ omschreven en in beslag genomen.

Vorig jaar werd al duidelijk dat er grote twijfels waren rond de kroongetuige die Hanebuth aanwees als opdrachtgever van de moord op de vermiste Duitser. Steffen R. was zelf lid was van de motorclub Legion 81, die is gelieerd aan de Hells Angels, en verklaarde over onder meer moorden en wapenhandel door de Hells Angels.

Geen bewijs gevonden

De politie kwam op basis van zijn verklaringen nauwelijks verder. Niet alleen werd er in het magazijn waarin volgens R. het lichaam was ingemetseld niets gevonden. R. verklaarde ook over banden tussen de motorclubs en rechts-extremistische groeperingen, maar de politie vond geen bewijs voor een relatie tussen de twee groepen.

Frank Hanebuth werd gezien als een van de machtigste Hells Angels van Europa. Hij was in 2010 de belangrijkste onderhandelaar van de Hells Angels bij de ‘vredesonderhandelingen’ met de rivaliserende club Bandidos.

Zelf heeft hij de laatste jaren voornamelijk verklaard rust te willen. Hij trok zich eerder al terug uit de rosse buurt van Hannover, waar hij een groot aantal bordelen bezitte. Toen zijn huis werd doorzocht, zei hij dat hij naar Mallorca zou verhuizen als het nog eens zou gebeuren.