‘Kleren vermoorde krantenbezorgster verbrand’

De 29-jarige man die ervan wordt verdacht de Schiedamse krantenbezorgster Anita van Dijk (51) in Rotterdam om het leven te hebben gebracht, had al meerdere vrouwen belaagd en bedreigd. Dat hebben buren van hem gezegd tegen het Algemeen Dagblad.

Angst

Uit angst voor represailles hebben ze hun mond gehouden. Biko M. staat terecht voor de Rotterdamse rechtbank. Hij zou psychisch niet in orde zijn en al in een opvang hebben verbleven. Buren liepen uit angst in een boog om hem heen omdat hij zomaar ineens dreigende taal kon uitslaan, vertelde een voormalig buurman aan de krant die niet met zijn naam in de krant wil. M. zou het vooral hebben gemunt op vrouwen.

Passanten

M. woonde in een pand van een kamerverhuurbedrijf aan de Rotterdamsedijk in Schiedam, met sterk wisselende bezetting. Het duurde na de moord een maand voordat M. werd aangehouden. Nadat het nieuws over Van Dijk bekend was zagen wijkbewoners hem al als verdachte omdat hij woonde op de route van de krantenwijk die Van Dijk reed.

Niemand meldde dat bij de politie.

Gedenkplek

Opvallend was volgens bewoners dat hij na de aanslag op de krantenbezorgster zijn kleding in de tuin verbrandde. Voormalig medebewoners van M. willen nog steeds niet reageren. Het Openbaar Ministerie zegt aan de hand van een drietal dna-sporen bij Biko M. te zijn uitgekomen. Onder de nagels van Anita van Dijk, op haar kleding en op een bus deoderant die bij haar op straat werd gevonden, is biologisch materiaal van hem aangetroffen. M. zou na het overlijden van de krantenbezorgster twee keer schreeuwend bij de gedenkplek aan de Pasteursingel zijn gezien.